A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Наталія БАНЬКОВСЬКА: «Після об’єднання почалися зміни на краще»

Дата: 18.08.2016 18:00
Кількість переглядів: 1063

Неодноразово ми писали про децентралізацію, об’єднання громад. Розмовляли з головами новоутворених територіальних об’єднань. Часто цікавились, як живеться окремим селам, як змінилося після реформи їхнє життя. З такими ж запитаннями я завітала до Наталії Баньковської, яка з першого лютого 2016 року обіймає посаду в.о. старости Дичківської і Красівської сільради.
Наталія Петрівна зізналася, що це новаторство далось їм дуже непросто. Пані Наталя раніше працювала бухгалтером, потім ще й секретарем сільради. Та, коли настав час об’єднуватись у громаду, тодішній голова написав заяву про звільнення, а на посаду виконувача обов’язків старости запропонував Наталію Баньковську.
«Для мене спершу було все нове. Я не знала, з чого починати роботу, як наводити лад у господарстві, доносити інформацію людям, які, до слова, не розуміли що коїться, протестували», - розповіла пані Наталя.
Жінка каже, що її у той момент дуже підтримав голова Великогаївської громади Олег Кохман. Запевнив, що все налагодиться, пообіцяв підтримати, допомогти. 
Роботи було чимало. Чого тільки вартувало пояснити людям, що ці реформи - зміни до кращого, завдяки їм життя та благоустрій в селах зміниться. Одні погоджувались, інші ж уперто стояли на своєму.


«Коли ж надійшло фінансування, почалися роботи, люди побачили перші позитивні зміни. З часу об’єднання у нас частково відремонтували дорогу, проводиться ремонт даху у школах Дичкова і Красівки. Також встановлюємо дитячі майданчики, які вже будуть готові до Дня незалежності. Неабияким плюсом я вважаю часткове освітлення вулиць», - поділилася в.о. старости.
До слова, Наталя Петрівна планує завершити роботи з освітлення до кінця року та вже будує плани на наступний рік.
А ще Наталія Петрівна щодня проводить активну роботу з молоддю. Та робить це мудро, по-жіночому. Не повчає, а показує власним прикладом. Наприклад, бачить, що біля сільського пам’ятника бур’ян виріс, бере сапку і прибирає територію. 
«Я дуже пишаюся нашими молодими людьми, вони у нас молодці. Наприклад, у лісі поставили гарну капличку. Там завжди прибрано, ошатно. Вони самі стежать за порядком, чистотою. Недавно після святкування Дня села, яке ми проводили з ласощами, забавами, вони самі усе прибрали. Стараються!» - тепло сказала Наталя Петрівна. 
У Дичкові також є сільська футбольна команда, яку фінансує громада. Хлопці з радістю проводять спортивні тренування, самі доглядають за футбольним полем. 
«Я, спілкуючись з молоддю, завжди наголошую: хочете жити у гарному, чистому, сучасному селі – почніть із себе. Це ж просто зробити. Передусім, не смітіть, доглядайте за власними подвір’ями. І побачите, як усе зміниться», - додала пані Наталя.
Жінка також зізналася, що зі старшим поколінням проблемніше. Важче пояснити, що не хтось має докласти зусиль для кращого життя, а вони самі. 
«Чомусь деякі наші люди переконані, що має прийти якийсь дядько, прибрати, погосподарювати, і все буде добре. Ні! Ми самі маємо це зробити».


Делікатно запитую Наталію Петрівну про співпрацю з головою громади, чи є обіцяна підтримка, допомога.
«Олег Андрійович – дуже суворий, вимогливий керівник, яким і має бути справжній голова громади. А ще він добрий господар. Сам робить і від інших вимагає, щоб усюди панував порядок і чистота. Та найголовніше, Олег Кохман – добра, щира, порядна людина. Він завжди підтримає, вислухає, дасть щиру пораду. Я більш ніж переконана, що зі мною погодяться всі, хто з ним працює», - з гордістю зауважила Наталя Баньковська.
Вже виходячи із сільради, на порозі запитую:
- Пані Наталю, уявіть Дичків і Красівку через сім-десять років. Якими ви бачите свої села?
- Мені і довго уявляти не треба. Я знаю, що вони процвітатимуть. Покращиться благоустрій, стане ще чистіше, гарніше. Люди краще житимуть, - з упевненістю відповіла в.о. старости. 
Нагадаємо, 11 вересня у селах відбудуться вибори сільських старост. У Дичкові і Красівці, на разі, Наталя Баньковська – єдиний кандидат. Тож, маємо надію, скоро Наталя Петрівна обійме посаду старости і належно господарюватиме.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь