Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Прус Ігор

Дата: 08.08.2024 08:36
Кількість переглядів: 91

Прус Ігор Степанович

(28.10.1982 р.н. – 12.09.2023 р.)

житель с. Красівка

позивний «НІМЕЦЬ»

кулеметник 2-го стрілецького відділення 1-го стрілецького взводу

1-ї стрілецької роти військової частини А4048

загинув, захищаючи Україну, у селі Шахове Донецька область

Вічна пам’ять Герою! Навіки у наших серцях!

“Коли мова заходила про сім’ю й автотехніку, його очі загорялися”

Ігор Прус з Тернопільщини захищав Україну в лавах ЗСУ з березня 2022-го. Спершу на прикордонні, в Сумській області, далі — на Донеччині. Життя Героя обірвалося 12 вересня цього року — після тяжких контузій воїн помер у лікарні. 

“У 12 років Ігор залишився без батька, — розповідає Наталія Баньковська, староста села Красівка. — Матері його було лише 33, коли чоловік загинув в автокатастрофі, і вона залишилася вдовою з двома дітьми. Скоріш за все, ще тоді Ігор відчув себе захисником, відповідальним за слабших, сестра була молодшою на декілька років. Ніколи мама не мала з ним клопотів, односельці пам’ятають його добрим, вихованим, привітним. Одружившись, жив зі сім’єю у Тернополі, але до села навідувався щовихідні, бо завше була якась робота, що вимагала чоловічих рук”. 

Із майбутньою дружиною — Тетяною — Ігор познайомився у тій же Красівці, куди вона приїжджала до бабусі. Тетяна серцем відчула, що він буде не тільки добрим чоловіком, але й чудовим батьком для їхніх дітей. 

“Старшій Вікторії — 17, вдалася характером у тата, така ж цілеспрямована, — розповідає дружина захисника. — Хоче вивчати криміналістику. Ігор колись був помічником слідчого, тож вони завше мали про що поговорити, навіть коли був далеко від дому. Обіцяв допомогти їй втілити мрію. Молодша, 8-річна Олександра, — його копія, у жестах, міміці... Коли питають, на кого схожа, завжди каже, що татова донечка. Обидві були його принцесками”. 

Довгий час Ігор Прус працював у правоохоронних органах, а перед війною — далекобійником. Любив і дорогу, й техніку, на якій добре знався. Коли почалася повномасштабна війна, вступив до Великогаївської тероборони. 

“Ігор був спокійним і неговірким, коли повертав посвідчення тероборонівця, — пригадує Наталія Баньковська. — Я ще йому подякувала за відповідальність, як-не-як — офіційний документ. І подумати не могла, що бачимось востаннє”.

У березні 2022-го Ігор Прус приєднався до лав ЗСУ. Воював на Сумщині, згодом — на Донеччині. За словами побратимів, яким би змученим не був, очі загорялися, коли мова заходила про сім’ю й автотехніку. 

Дружина намагалася постійно бути на зв’язку з чоловіком. “Він пройшов через пекло — Часів Яр, Кліщіївка... Коли Ігор ставав мовчазним, я розуміла, що знову втратив когось з побратимів”, — розповідає Тетяна Прус. Воїн обіцяв рідним, що невдовзі приїде у відпустку, але не судилося. 

Востаннє зателефонував своїй дружині 11 вересня з реанімації лікарні в Дніпрі. Напередодні боєць отримав тяжкі контузії на Донеччині. А 12 вересня 2023 року серце Ігоря Пруса перестало битися. У рідну Красівку він повернувся у домовині, огорнутій синьо-жовтим стягом... 

Джерело: https://expres.online/zhittevi-istorii/viyna-zabrala-zhittya-igorya-prusa-koli-mova-zakhodila-pro-simyu-y-avtotekhniku-yogo-ochi-zagoryalisya


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь