Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Гах Роман

Дата: 08.08.2024 08:14
Кількість переглядів: 72

Гах Роман Васильович

    (20.07. 1984р.н. – 06.03. 2022р.)

житель с. Баворів

Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка»

полковник Державної прикордонної служби України, заступник начальника 3-го прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса Державної прикордонної служби України.

загинув, захищаючи Україну, біля населеного пункту Житлівка Луганської області

Вічна пам’ять Герою! Навіки у наших серцях!

 

 

Полковник Гах Роман Васильович загинув від  рук російських окупантів. Військовослужбовець Державної прикордонної служби України, учасник російсько-української війни. Народився 20  липня 1984 року у селі Баворів, нині територія Великогаївської громади Тернопільського району Тернопільської  області України.

Закінчив Національну академію Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького у 2005 році, за напрямком "Право" та здобув кваліфікацію бакалавра

Отримав другу вищу освіту в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького у 2019 році ступінь вищої освіти магістр та третю освіту магістр в Луганському державному  університеті імені Тараса Шевченка.

Від 2014 — учасник бойових дій.

З 2019 року проходив службу Луганському прикордонному загоні імені Героя України Євгенія Пікуса Східного регіонального управління Державної прикордонної служби.

Проходив службу на посадів заступника начальника Луганського (3-го) прикордонного загону імені Героя України Євгенія Пікуса У м.Лисичанськ Луганської області.

Полковник Роман Гах з лютого безпосередньо здійснював підготовку підрозділів прикордонної комендатури швидкого реагування «Новопсков» на взводних та опорних пунктах Білолуцького напрямку, завдяки його  вмілому керівництву противнику не вдалося здійснити захід по даному напрямку.

Далі, в умовах стрімкого  просування, переважаючих сил противника та загрози опинитися в оточенні, з метою недопущення взяття в полон особового складу в полон, як досвідчений керівник, кмітливий прикордонник полковник Роман Гах вжив всіх заходів доя організації оборони та відбиття наступу противника на другому рубежі оборони - на околицях н.п.Старобільськ.

24 лютого під його керівництвом особовий склад спільно з ЗСУ вступили в бій з противником на околиці н п. Чмирівка. Завдяки його майстерності, бойовому духу та якісно спланованим тактичним діям противник не мав успіху на даному напрямку, втрат серед особового складу не допущено.

6.03.2024 року під час бойового завдання

на південно-східній околиці села Житлівка Кремінської територіальної громади Луганської області, зведена група  прикордонної комендатури швидкого реагування «Новопсков» на чолі з полковником Романом ГАХОМ висунулась в район залізничної колії з метою блокування просування військ противника. Підрозділ прикордонників першим став до бою. Утримання оборони на визначеному рубежі, проводилося під щільним зосередженим вогнем противника зі стрілецької, великокаліберної зброї та мінометів. Полковник РоманГАХ понад шість годин вміло керував зведеним прикордонним підрозділом та утримував визначений рубіж. Своїм особистим прикладом стійкості та незламності надихав підлеглий особовий склад на виконання бойових завдань.

 Прийнявши основний, пекельний вогонь на себе, отримавши поранення, він продовжував вести вогонь по противнику. Зазнавши значних втрат противник застосував міномети. В результаті чого полковник Роман Гах зазнав поранення не сумісні з життям.

Рідні, близькі,

учителі та друзі згадують Романа  як зразкового, достойного громадянина України. Роман  виріс у дуже порядній сім’ї. Завжди був спокійним, відповідальним та виваженим. Був у відмінній фізичній формі.  Надзвичайний акуратист. Компанійський і щирий. Його  поважали.

Романа Гаха нагороджено орденом Богдана  Хмельницького III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі. 

Похований у рідному селі Баворів. У чоловіка залишилося двоє синів – Данило (12 років) та Владислав (7  років). Дружина Ірина—також військова.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові, вірність військовій присязі Указом Президента України 893/2022 від 27 грудня 2022 року полковнику Гаху Роману Васильовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

У військового залишилися двоє синів, дружина та батьки.

Пам’ять про Романа, вірного сина України, справжнього Героя буде завжди у наших серцях!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь