Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Вже 35 років в унісон звучать голоси учасників народного хору села Великі Гаї

Дата: 18.03.2024 12:29
Кількість переглядів: 115

 

Фото без описуІсторія хору розпочалася теплої осені 1988 року. Великогаївчанин, активіст, патріот Тарас Вавринів жив Україною. Прагнув, щоб повсюди звучало рідне слово. Його надзвичайна громадянська мужність породила бажання створити у Великих Гаях хор, який б виконував українські пісні. Ще більшим поштовхом виконати задумане для чоловіка стала прийдешня 175-річниця з Дня народження Тараса Шевченка. Від осені до весни – зібрав хористів, першим керівником став Тарас Сеньків, в 1989 році на Різдво хор співав Літургію, а у березні з їхніх уст зазвучали Шевченкові рядки на концерті, де було «ніде голці впасти». Співали «Заповіт», а в Тараса Дмитровича разом з найвищими нотами на очах бриніли сльози. Ведучою концерту була Ганна Іванівна Шевчук. У жінки дотепер зберігся писаний від руки сценарій, в якому тоді прожила кожне слово, а зараз з гордістю згадує, що ведучою на першому концерті народного хору була саме вона.

Йшов час. У 2006 році хор зазвучав по-новому. Міцнів репертуар, додавалися «молоді» голоси. Хор творив свою історію, а разом з тим – історію вже незалежної України. Тривалий час керівником аматорського хору був Михайло Чайка. З ним хористи побували на Чернечій горі, з висоти якої по-іншому звучав «Заповіт»: вдумливо, глибинно…

У 2007 році хору присвоєно звання «народний». Колектив запрошували на різноманітні заходи на Тернопільщині та за її межами.

Вже більше 15-ти років керівником народного хору є Іван Виспінський, а концертмейстером – Василь Коваль.

Народний хор є основою церковного. У їхньому виконанні звучать духовні твори. Щонеділі хористи співають Літургію у храмі Пресвятого Серця Христового. Неодноразово співали Службу Божу у Зарваниці, Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові.

Роки праці, години репетицій зробили хор впізнаваним, несхожим на інші колективи.

З нагоди ювілейної дати заснування народного аматорського хору та 210-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка 17 березня у клубі с. Великі Гаї відбувся благодійний концерт "Віримо у Перемогу".

У залі зібралося чимало поціновувачів творчості, хористів-ветерані, гостей. Дійство поблагословив отець Володимир Хома, який того ж дня святкував свої уродини.

Присутні помолилися за хористів, які відійшли у вічність, а також молитвою згадали про захисників України.

Відтак слово мали винуватці свята: одна за одною дзвінко звучали в’язанки духовних, патріотичних та Шевченкових пісень.

Піснею та словом привітав творчий колектив директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, Заслужений артист України Володимир Вермінський, який вручив подяки багаторічним учасникам від департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА та Тернопільського обласного методичного центру народної творчості.

Зі словами вдячності та шани звернувся до учасників хору голова Великогаївської громади Олег Кохман, який свого часу теж був у рядах хористів.

- Дякую кожному з вас за бажання розвивати нашу культуру. Ви - приклад для майбутні поколінь. Я гордий тим, що ваше ім'я звучить не лише на теренах Тернопільщини, - сказав у своєму виступі голова громади.

Також Олег Кохман привітав із 65-річним ювілеєм концертмейстера хору Василя Коваля та подякував за багаторічну працю.

Керівник громади подякував ветеранам та нагородив їх грамотами. Кожен з них старався згадати найяскравіші миті своєї участі у колективі. Ганна Шевчук зачитала кілька рядочків з тексту першого концерту, на якому була ведучою. Ветерани згадували, витирали сльози. Час - невблаганний. Тепер у рядах хористів стоять їхні діти. Хтось співає у хорі цілими поколіннями. Своїми спогадами ділилися Надія Онуферко, Марія Сабадаж, Валерій Горголь, Людвіга Висоцька. Щиро аплодував хористам Тарас Дмитрович Вавринів. У своєму зверненні чоловік подякував усім, хто продовжив, започатковану ним справу.

На запрошення керівника хору Івана Виспінського ювілейний концерт відвідав поет-пісняр, заступник голови Тернопільського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка – Іван Кушнір із дружиною. Поетичними рядками п. Іван звернувся до присутніх та подякував за збереження культурної спадщини краю.

Музичні дарунки линули й від керівника народного хору села Великі Гаї, співака, композитора Івана Виспінського.

Великогаївська громада пишається таким чудовим колективом.

Дякуємо вам за внесок у популяризацію та збереження українських пісень.

Бажаємо процвітання, натхнення, наснаги продовжувати свою творчу справу на славу України!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь