A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

«ТРИ ПРАЗНИКИ В ГОСТІ»

Дата: 10.01.2024 17:13
Кількість переглядів: 394

Фото без опису

Відколядували, відщедрували за «новим» стилем. Незвичними у цьогорічному історичному Різдві були тільки дати. Три празники прийшли в гості на два тижні раніше, що дозволило заглибитися більше у події свят, а не у числа їх святкування. Цього року Україна знову колядувала під супровід сирен та вибухів. Та Ісус народжується у кожному серці, а різдвяні традиції не здатні знищити жодні високоточні та швидкісні ракети.

Молодіжна рада Великогаївської громади з нагоди різдвяних свят ініціювала великий фольклорно-обрядовий проект «Три празники в гості». Метою якого – було відродження, повернення та нагадування традицій, які, потроху кришаться, ніби хлібна скибка під зубом сучасності...

Напередодні першого свята Різдва Христового молодіжний коворкінг центр «PavuTyna» перетворився на затишну оселю, де готувалися до Святої Вечері. Господинею заходу була жителька Баворова – Стефанія Сас. Жінка поділилася традиціями Надвечір’я у своїй родині. Розповіла присутнім про кожну страву, обряд її приготування та подачі на стіл.

Вечеря, за традицією, розпочалася зі спільної молитви та подяки Богу. Вів молитву та поблагословив приготовлені пісні страви отець Володимир Гоцко. Священник розповів про важливість Різдва не лише під час відтворення традицій та готування страв, а й про те, що у кожному серці має жити Новонароджене Боже Дитятко.

Другий празник запросив у гості одиноких жителів громади. Для них нерідко саме свята є часом, коли вони залишаються наодинці.

У великому родинному колі за столом «щедрої» вечері присутні колядували, згадували, як святкували Різдво, коли вони ще були дітьми. Жителька Скоморохів Марія Возняк зі сльозами розповіла, що свого часу ходила колядувати за пампухи. І дуже тішилася, коли дорослі вгощали ще цукерками та фруктами.

Привітати гостей та відтворити обряд ведення  кози завітали другокласники школи с. Великі Гаї (керівник: Марія Ярема), за давньою традицією «засіяли» присутніх хлопці-козачата Марко та Давид Дєдюхи, а в’язанку колядок та віншувань подарували працівники Великогаївської сільської ради. Молодь громади запросила людей старшого покоління на батл колядок. Присутні по черзі один за одним заспівували як сучасні, так і старовинні українські колядки.

Третій празник, за ініціативою керівництва Великогаївської громади, пройшов у вигляді молитовного сніданку. Перший такий захід у  громаді провели для рідних воїнів, котрі віддали своє життя за волю і незалежність. За столами Святої Вечері зі сльозами та невимовним болем згадали усіх Героїв-земляків, які загинули за нашу свободу. Присутні колядували разом із пластунами та церковним хором храму Блаженного Якима Сеньківського с. Великі Гаї.

У часі роздумів отець Володимир Гоцко роздумував над уривками Книги Псалмів. Адже де, як не у Слові Божім, знайти розраду та втіху, надію і віру жити далі.

Пили Йорданську воду…Плакали і колядували… Згадували і молилися…

Дійство завершилося спільним виконанням церковного гімну «Боже великий єдиний», як символом того, що Україна переможе, бо за неї воює Правда та Справедливість.

На усіх трьох заходах був присутній голова Великогаївської громади Олег Кохман та його заступник Галина Кравчинюк. Керівництво подякували ініціативні молоді громади за їхні старання та наполегливість. Для кожного, хто став учасником дійств, безумовно, «Три празники в гості» залишили відгомін у серці та відновили у памяті фольклорно-обрядові традиції. Голова громади подякував отцю Володимиру Гоцку за духовний супровід протягом трьох заходів.

Віримо, проект житиме і наступного року, а до нас усіх завітає ще один четвертий празник – Наша Перемога!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь