Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

У Польщу за досвідом: відбувся триденний візит делегації Великогаївської ТГ у гміну Седлець

Дата: 04.05.2023 15:52
Кількість переглядів: 358

Фото без опису

У жовтні 2022 Великогаївська громада стала ближче до польського народу: голова громади Олег Кохман підписав меморандум про співпрацю із гміною Седлець. Відтоді візит делегацій із сусідньої країни став частим. Війт гміни Яцик Колесінський разом із колегами вже декілька разів відвідували Великогаївську громаду, побувавши майже в усіх селах та структурних підрозділах.

В останні дні квітня делегація Великогаївської громади у складі голови Олега Кохмана, заступниці Галини Кравчинюк, начальника відділу освіти Ігоря Гливи, керівника господарської частини сільської ради Дмитра Ізьбянського відвідали гміну Седлець.

Майже за 1000 кілометрів від Великих Гаїв у північно-західній частині Польщі, з населенням близько 12 000 жителів розташована  гміна Седлець Вольштинського повіту Великопольського воєводства.

Тут вирощують печериці, займаються сільським господарством, реалізовують  проекти в сфері освіти та інфраструктури, на високому рівні підтримують пожежну безпеку, шанують  і вчать свою історію та піклуються про людей похилого віку (сеньйорів +).

                Триденний візит розпочався із знайомства з працівниками адміністративної частини гміни, керівником депутатського корпусу та вчителями шкіл. Польський народ з перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну чисельно надає допомогу українцям,  наша громада не була винятком. Під час візитів в Україну війт з колегами привозили гуманітарну допомогу для наших військових та людей, які змушені були покинути свої домівки.

Олег Кохман разом із війтом Яциком Колесінським урочисто поклали квіти до символічного пам’ятника повстанцям, які загинули за незалежність Польщі.     

                Відтак українська делегація мала можливість ознайомитися із цікавим соціальним проектом Седлеця «Сеньйори +». Суть проекту у тому, що в одному будинку знаходяться діти, чиї батьки на роботі, і не мають на кого залишити свої чада, та люди похилого віку, чиї діти в цей час на роботі. Для дітей облаштовані кімнати, де вони можуть гратися та відпочивати. Людям ж старшого віку пропонують перегляди фільмів, заняття спортом, створення  різних поробок своїми руками та можливість спілкування зі своїми ровесниками.

Польські колеги оглядово показали приватні підприємства з виготовлення алкогольних напоїв та сувенірної алкогольної продукції. Приємним було особисте знайомство із власником підприємства "Dębowa wódka".

Особливу увагу українська делегація звернула на систему освіти та роботу шкіл гміни. Директор початакової (восьмирічки) школи ім. Повстанців Великопольських Марек Фурман провів екскурсію школою, де навчається 400 учнів. Розповів про шкільні проекти та плани з ремонту щодо утеплення приміщень. Особливістю польських шкіл є відсутність шкільних автобусів. Учнів з навколишніх сіл до п’яти  початкових шкіл в гміні  довозять приватні перевізники за кошти гміни, також діти доїжджають на велосипедах.  Значна увага в школах приділяється здоров’ю учнів, тому  у кожному закладі освіти є сучасні  і гарно обладнані спортивні зали.

                Поляки поділилися досвідом у сфері пожежної безпеки. У польських колег є чому повчитися, щоб зробити пожежну охорону та інші безпекові органи більш ефективними. Керівник  повітової служби стражів розповів про  співпрацю з усіма безпековими службами та чотирнадцятьма добровільними командами рятувальників, про вишколи для пожежників та добровольчих команд у селах та презентував автомобільний парк стражів. Насичений перший день візиту завершився екскурсією від п.Яцика містечком Вольштин.

Другий день у Седлеці розпочався екскурсію адмінбудівлею. Українських гостей приємно вразили куточки про Україну, які є у кабінеті війта та в сесійні залі. Кожен відвідувач адмінбудинку може вільно переглянути зафіксовані фотомиті перебування пана Яцика у Великогаївській громаді. Для гостей організували екскурсію до Вольштинської паровозні, яка працює з 1907 року і  до сьогодні здійснює пасажирські і групові перевезення. Цікавим проектом у гміні є алея посаджених іменних дерев на честь народження дітей. З 2019 року алея поповнилася понад сотнею саджанців.

Відвідини гміни співпали у часі з проведенням фестивалю 90-тих років минулого століття. Гості відвідали виставку автомобілів у стилі ретро «2-ге фіатське ралі 126п НА МАЛУЧА» та спробували страви національної кухні.

                На завершення другого дня візиту відбулася презентація гміни Седлець війтом Яциком Колесінським та Великогаївської громади головою Олегом Кохманом в  сучасному кінозалі, який  розташований в адмінбудинку гміни.

                Останній день у польській гміні мав не менш насичену програму. Українські гості відвідали села гміни – Копаницю, Гобеніцу, Тугожу, Груєць Велькі та познайомилися з солтисами (старостами). У селах делегація відвідала школи, побачила майстер-клас від добровольчої пожежної команди та екскурсійно пройшлися палацом графа Мельжинського та  комплексом Остоя. У селі Тугожа гостям представили спортивну залу, проект якої коштує 5 млн. злотих та збудований лише за 1 рік.

Солтис  села Груєць Велькі п. Ядзя   презентувала  гостям   будівлю- залу, де  відбувається культурне  та просвітницьке життя села,  відбуваються різні святкування та заходи. Такі  невеликі  зали-клуби є в кожному  селі  гміни. Солтис Копаниці презентував книгу про їхнє село.

Детальніше українська делегація ознайомилася із добровольчою пожежною командою села  Тугожа, у складі якої 80 людей, побачила їхнє спорядження та автопарк. Таких команд у гміні 14, в деяких беруть участь цілими сім’ями. Цікавим є  те, що навчають добровольців починаючи з 4-х років. Для маленьких рятувальників є окреме  спорядження та облаштований майданчик, де проводяться навчання.

                Під час робочого візиту гостей познайомили з фірмою «Онікс» з виробництва картоплі, цибулі та міні-ківі. Підприємство обробляє 500 га землі та є одним з найбільших платників податків.

                Загалом за три дні перебування у Польщі представники Великогаївської громади отримали багато позитивного досвіду місцевого самоврядування сусідньої країни, побачили чимало архітектурних пам’яток, відчули весь колорит польської гміни. Колеги-голови обмінялися подарунками. Від Седлеця вже вкотре було передано гуманітарний вантаж на передову.

Окрім того, керівництво обговорило шляхи подальшої співпраці, зокрема, реалізацію спільних проектів у сфері освіти та культури.

Саме така співпраця відкриває нові можливості для молоді, нові знання та обмін досвідом.

                Цінуємо підтримку наших сусідів і друзів-поляків.

                Слава Україні! Слава Польщі!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь