A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Про перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам

Дата: 22.12.2021 10:40
Кількість переглядів: 250

Частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено порядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати (далі – Закон 1058). Такий перерахунок здійснюється з урахуванням не менш, як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення чи попереднього перерахунку пенсії незалежно від перерв у роботі.

Якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення, (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення та заробітної плати, з якої призначено чи попередньо перераховано пенсію.

За бажанням пенсіонера, при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за цей період. У такому випадку перерахунок пенсії проводиться із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

 При цьому, доцільність перерахунку з урахуванням і стажу і заробітної плати, одержаних після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, визначається індивідуально для кожного пенсіонера. Зумовлено це тим, що при перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, буде застосовуватись нова збільшена норма щодо страхового стажу для визначення мінімального розміру пенсії за віком.

Також зазначимо, що збільшення пенсії на 1 % розміру пенсії, але не більше ніж на 1 % мінімального розміру пенсії за віком проводитиметься за кожен рік страхового стажу понад 35 років у чоловіків та 30 років у жінок.

Наголошуємо, що для працюючих пенсіонерів виплати при збільшенні прожиткового мінімуму перераховуються лише після звільнення з роботи. Також, такий порядок перерахунку пенсії не стосується пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, що передбачає Закон України «Про пенсійне забезпечення», а також на тих, хто не досягнув віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У випадку, якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набуває стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі, а це не менше як 35 років у чоловіків і 30 років у жінок, тоді за його заявою проводиться відповідний перерахунок незалежно від того, скільки часу минуло після призначення чи попереднього перерахунку пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

До відома: обчислення страхового стажу, що дає право на перерахунок пенсії, проводиться від наступного дня за днем, до якого включно обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь