A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Особливості виписки податкових накладних у прикладах від ДПС

Дата: 25.03.2021 14:59
Кількість переглядів: 265

Державна податкова служба України у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 р. №131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі - Наказ №131) інформує про особливості складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, що складаються за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції відповідно до кодів УКТ ЗЕД, перерахованих у підпункті "г" пункту 193.1 статті 193 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які з 01.03.2021 р. підлягають оподаткуванню за ставкою 14% (далі – окремі сільськогосподарські товари).

Наказом №131, зокрема, викладено в нових редакціях форми податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної, в яких враховано особливості їх складання, які виникають у зв’язку із запровадженням з 1 березня 2021 року згідно із Законом України від 17 грудня 2020 року №1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» ставки податку на додану вартість у розмірі 14% до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів.

Загальні норми щодо застосування ставки податку в розмірі 14 % до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів викладені в листі ДПС від 01.03.2021 р. N 5257/7/99-00-21-03-02-07.

Особливості складання податкових накладних

Податкові накладні за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням таких особливостей:

- операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20%, 7% та/або 0%), або ж в окремій податковій накладній;

- у графі 8 розділу «Б» (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується код ставки «14»;

- у графі 3.1 розділу «Б» (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується не менше шести знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів, що належать до груп кодів УКТ ЗЕД 0104 10, 1204 00, 1206 00, 1212 91;

- у розділі «А» податкової накладної обсяг операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується в рядку VІІІ розділу «А», сума податку вказується в рядку V розділу «А». Загальна сума податку, нарахована за ставками ПДВ 20, 14 та 7%, вказується в рядку ІІ розділу «А», в рядку І розділу «А» зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті за операцією.

Оскільки оподаткуванню за ставкою 14% підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 р. (відбулася перша подія), податкова накладна із застосуванням ставки податку 14% не може бути складена раніше вказаної дати.

У разі часткової оплати за товар і подальшого постачання всієї партії товару (оплаченої та неоплаченої частин) слід узяти до уваги наступне.

Якщо до 01.03.2021 р. платником було отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну податкову накладну за ставкою 20%, а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021 р., то на дату поставки повної партії товару платник податку повинен скласти другу податкову накладну з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це є першою подією за операцією з постачання товару, який не був оплачений авансом). Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14%.

Застосування перерахованих вище особливостей складання податкової накладної за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів забезпечено ДПС для складання податкової накладної в електронному вигляді, у тому числі і в електронному кабінеті платника податків.

Особливості складання розрахунків коригування до податкових накладних

Коригування ставки податку шляхом складання розрахунку коригування не здійснюється.

Якщо перша подія при постачанні окремих сільськогосподарських товарів відбулася до вказаної дати, перерахунок ставки ПДВ (з 20% на 14%) і суми податку на дату настання другої події за такою операцією не здійснюється.

Враховуючи те, що ставка ПДВ 14% застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021 р., коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20%).

При здійсненні коригування слід враховувати наступне.

1. Якщо за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, за якими перша подія настала до 01.03.2021 р., починаючи з 01.03.2021 р. відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів (повністю чи частково), коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється з огляду на ставку ПДВ у розмірі 20%.

2. Якщо, починаючи з 01.03.2021 р., за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, у бік зменшення або в межах суми, на яку на дату першої події була складена податкова накладна, у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, зазначається ставка ПДВ, вказана у податковій накладній, що коригується (20%).

3. Якщо, починаючи з 01.03.2021 р., за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається збільшення вартості або кількості товарів, поставлених/оплачених до вказаної дати, розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на дату постачання таких товарів/попередньої оплати за такі товари, складається з урахуванням таких особливостей:

3.1. якщо першою подією була сплата авансу та, починаючи з 01.03.2021 р., відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

на дату доплати/відвантаження товарів (надання послуг) складається розрахунок коригування, в якому зі знаком "мінус" вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому вказуються нова (перерахована) ціна одиниці товару та кількість товару, перерахована з огляду на таку нову ціну, в межах суми отриманого авансу (сума компенсації залишається незмінною, оскільки сума отриманого авансу не змінюється) із застосуванням ставки податку 20 %;

на цю ж дату складається друга податкова накладна з огляду на суму доплати / перевищення вартості загального обсягу оплачених (поставлених) товарів/послуг над обсягом отриманої попередньої оплати. У такій податковій накладній вказуються нова (перерахована) ціна та відповідна кількість товарів, розрахована з огляду на таку нову (перераховану) ціну товарів, яка відповідає сумі додаткової оплати. Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

Більш детально у прикладах про це йдеться у листі ДПС України від 22.03.2021  №6946/7/99-00-21-03-02-07.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Відділ пресслужби Головного управління ДПС

у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь