A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Єдиний внесок: зміни на період карантину

Дата: 25.02.2021 09:17
Кількість переглядів: 278

Оголошення карантину на території України змінило життя і найманих працівників, і роботодавців. Працівники були змушені піти у відпустки, страхувальники мали все одно подавати звіти з єдиного соціального внеску. Як зробити це коректно та уникнути зайвих помилок при нарахуванні та сплаті внеску – саме під час «гарячої лінії», яка відбулася у третій декаді лютого, начальниця управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк поспілкувалася із додзвонювачами на цю тему.

Про що цікавились суб’єкти господарювання надаємо увазі читачам.

 

Питання: Самозайнята особа. Щоб мати звільнення від сплати єдиного внеску за себе, як можна повідомити про основне місце роботи, де за мене було сплачено страховий внесок у розмірі не менше мінімального?

Лариса Березюк: Відповідно до ст. 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» контролюючим органам з метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску на загальнообов’язкового державного страхування надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески.

Таким чином, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні повідомляти про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

 

Питання: Підприємець не сплачував єдиний внесок у зв’язку із інвалідністю. У лютому було відновлено працездатність. Чи треба було даний внесок платити в лютому?

Лариса Березюк: Так, фізична особа-підприємець зобов’язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за місяць, в якому було втрачено статус «особи з інвалідністю».

 

Питання: Приватний підприємець, вид діяльності – торгівля (друга група єдиного податку), дві декади лютого не здійснювалася торгівля. Як платити єдиний внесок?

Лариса Березюк: Для платників, які обрали спрощену систему оподаткування (крім I групи єдиного податку) нема звільнення від сплати єдиного внеску за себе.

Законом України від 13.05.2020 №592 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхуванн» щодо усунення дискримінації за колом платників», який набрав чинності з 1 січня 2021 року, а саме: для платників, підприємців (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства, єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Отож, якщо зазначеними платниками не отримано дохід у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник податку має право самостійно визначити базу нарахування. Врахуйте, що у період несплати єдиного внеску страховий стаж також не буде враховуватися.

 

Питання: Чи застосовують штрафні санкції при порушенні законодавства з єдиного внеску?

Лариса Березюк: Не застосовуються штрафні санкції за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до контролюючих органів.

Крім того, протягом періодів з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно) платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

 

 

Питання: Чи може інша юридична особа сплатити грошове зобов’язання із єдиного внеску за інших осіб?

Лариса Березюк: Юридична особа, фізична особа-підприємець або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання із єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.

 

Питання: Чи можна ще подати заяву для списання боргу з єдиного внеску. Що для цього треба?

Лариса Березюк: Перш за все нагадаю, що підприємцям, які не здійснювали підприємницьку діяльність, та особи, які провадили незалежну професійну діяльність і не отримували дохід від діяльності у період з 01.01.2017 до 01.12.2020, надана можливість скористатись правом щодо списання несплаченої станом на 01.12.2020 суми недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, штрафів та пені, нарахованої на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки.

Такою можливістю зазначені особи можна скористатись до 1 березня 2021 року. Для цього необхідно виконати наступні умови:

- подати заяву державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи ФОП про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подати до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску;

- подати заяву у довільній формі щодо списання нарахованого єдиного внеску за період з 01.01.2017 до 01.12.2020;

- подати до податкового органу за місцем реєстрації звітність за період з 01.01.2017 по грудень 2020 року включно. Така звітність подається платником у випадку, якщо вона не була подана раніше.

 

Фото без опису

Відділ пресслужби Головного управління ДПС

у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь