A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Про що варто пам’ятати під час декларування доходів, отриманих у 2020 році

Дата: 15.02.2021 14:33
Кількість переглядів: 238

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році.

Варто знати, якщо, ви отримували у минулому році лише заробітну плату, тоді вам точно не потрібно турбуватися про подання річної декларації про майновий стан і доходи. Але якщо у минулому, 2020 році, вам перепали, окрім зарплати, й інші доходи, наприклад: спадщина, дивіденди, іноземні доходи, доходи від оренди, інвестиційний прибуток тощо, то тут уже не все так однозначно. Можливо, ви серед тих, хто повинен подати цю форму звітності. Знайти відповідь на запитання: «повинні/не повинні?» допоможе наша «гаряча лінія». Також багато інформації є на субсайті Територіальних органів ДПС у Тернопільській області у банері «Деклараційна кампанія 2021» та на офіційній сторінці відомства у соціальній мережі Facebook. 

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: Чули, що напередодні Нового року Уряд прийняв постанову, дія якої також зачіпає питання податкової знижки. Що можете сказати? 

Петро Якимчук: Ще весною минулого року, як тільки почалось поширення коронавірусної хвороби, Законом України від 30 березня 2020 року №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набрав чинності 02.04.2020, внесені зміни, до Податкового кодексу, згідно з якими за результатами 2020 року, при реалізації права на податкову знижку, сума коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, різних дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень і навіть продуктів харчування за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані чи передані громадським об’єднанням, благодійним організаціям чи закладам Міністерства охорони здоров’я, державної або комунальної власності, протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України, включається до податкової знижки у повному обсязі без урахування будь-яких обмежень, раніше визначених Податковим кодексом. 

Нагадаю, що до цього до податкової знижки дозволялось включати суми, що не перевищували 4 відс. суми загального оподатковуваного доходу такого платника. Зараз такі обмеження зняті. А Постанова Кабміну від 9 грудня 2020 року №1319, про яку ви згадуєте, лише затвердила перелік товарів на вказані цілі, вартість яких можна включати до податкової знижки.

 

Питання: А якщо громадянин сам лікувався від Covid-19 і витратив певну суму коштів, він може скористатись податковою знижкою?

Петро Якимчук: На жаль, поки що ні. Адже пунктом 1 розд. ХІХ Податкового кодексу України встановлено, що включення таких витрат до податкової знижки можливе тільки  після набрання чинності закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 1 січня 2021 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка за витрати, понесені платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року платникам не надається.

Питання: В нинішній час значна кількість громадян мають житло в одному населеному пункті, а фактично проживають за іншими адресами, це може бути за місцем роботи чи навчання, ведення?

Петро Якимчук: Фізична особа, яка має обов’язок чи право на подання декларації, подає таку декларацію за звітний податковий період у встановлені Податковим кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Що таке податкова адреса? Податкова адреса платника податків-фізичної особи – це місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Це передбачено статтею ст. 45 Податкового Кодексу України.

Хочу зауважити, що платник податків-фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. 

Якщо платник податку проживає не за місцем реєстрації (прописки) – декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У разі якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, буває і таке, – тоді декларація подається до податкового органу за попередньою податковою адресою.

 

Питання: Не секрет, що на сьогодні багато наших співвітчизників вкладають грошові кошти в нерухомість, купляють квартири, будинки, офіси. З часом, окремі об’єкти продають. Чи треба сплачувати податок з таких продаж і чи потрібно декларувати такі доходи?

Петро Якимчук: Дохід, отриманий платником податку від продажу чи обміну не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не  буде оподатковуватись.

Однак, якщо протягом звітного податкового року буде продаж більш, як одного із зазначених об’єктів нерухомості, про які ми говорили вище, або від продажу іншого об’єкта нерухомості (а це може бути офіс, склад, магазин), в такому разі, дохід від продажу буде підлягати оподаткуванню за ставкою 5 відсотків та 1,5% військовий збір. Податок необхідно сплатити до нотаріального оформлення таких об’єктів. У такому разі подавати декларацію не потрібно, адже податок сплачений.

 

Питання: Репетиторські послуги. Доходи від їх надання оподатковують?

Петро Якимчук: Хочу звернути увагу вчителів та викладачів, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, а надають платні  репетиторські послуги учням та студентам.

Нагадаю, що до репетиторських послуг належить виконання контрольних, курсових, дипломних робіт, підготовка дітей до школи, незалежного тестування, вступу до навчальних закладів, навчання з будь – яких предметів.

І за це беруться грошові кошти, які повинні оподатковуватись як податком на доходи фізичних осіб  за ставкою 18 відсотків, так і військовим збором за ставкою  півтора відсотки.

Відтак, ми чекаємо на таких декларантів.

 

Питання: Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Петро Якимчук: При направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:

- авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа;

- отримати відомості про доходи за минулий рік з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

- на основі отриманих від ДПС у розділі «Вхідні/вихідні документи» даних перейти до заповнення податкової декларації у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

Відділ пресслужби Головного управління ДПС

у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь