A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Соціальна підтримка громадян та малого бізнесу: нюанси списання та відстрочення податкового боргу

Дата: 24.12.2020 09:06
Кількість переглядів: 474

В останню декаду грудня цьогоріч у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Манастирський під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо актуальних питань списання та відстрочення податкового боргу.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: Як дізнатися, чи списали мені податковий борг, чи ні?

Відповідь: Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету (в доступній для перегляду платнику податків інформації про стан розрахунків з податків та зборів буде відображена сума списання).

Також інформацію про таке списання щодо суб'єктів господарювання після його проведення буде оприлюднено на вебпорталі ДПС. Крім того, інформація про проведене списання надаватиметься платнику податків при зверненні до податкового органу із відповідним запитом.

 

Питання: Чи звільняється майно платника з-під податкової застави у разі списання податкового боргу, адже сплати не було?

Михайло Манастирський: Так. Після списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави та виключається з відповідних державних реєстрів. Також інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.

 

Питання: Кому дадуть відстрочення податкового боргу у сумі до 6 800 грн? Що для цього треба зробити?

Михайло Манастирський: Відстрочення податкового боргу надається платникам податків-фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень.

Платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми (ніяких додаткових документів подавати не потрібно) до податкового органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному – через приватну частину Електронного кабінету. Якщо загальна сума податкового боргу станом на 1 грудня 2020 року перевищує 6 800 гривень або якщо із заявою звернувся платник податків щодо боргу, який не підпадає під відстрочення, податковий орган надсилає платнику податків у місячний строк відмову.

 

Питання: Чи можна достроково сплатити відстрочену до 29 грудня 2021 року суму податкового боргу?

Михайло Манастирський:  Так, при цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

 

Питання: Кому спишуть штрафи та пеню?

Михайло Манастирський: Платникам податків, які погасять у повному обсязі протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом №1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Норма розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням:

- великих платників податків;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

 

Питання: Є певні умови для списання штрафу та пені, про що йдеться?

Михайло Манастирський: Платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись списанням штрафу та пені (Закон №1072) та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом (до червня 2021 року) погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну й у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань.

Штрафні санкції та пеня будуть списані, якщо:

- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

- погашення здійснене протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

- та за умови, що платник податків забезпечує своєчасну й у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань із загальнодержавних та місцевих податків.

 

Питання: Основне місцем обліку платника податків у Тернопільській області. Водночас він є платником окремих податків в іншому регіоні, де розміщена його земельна ділянка. Борг наявний за двома місцями обліку. До якого податкового органу платник податків має звернутися із заявою про наміри скористатися списанням протягом шести місяців штрафу та пені?

Михайло Манастирський: Платник податків може звернутися із заявою про таке списання до кожного з двох податкових органів зазначивши інформацію про податкову заборгованість, яка обліковується у кожному зокрема.  

Відділ пресслужби Головного управління ДПС

у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь