A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Купувати алкоголь в Інтернеті не завжди безпечно.

Дата: 23.12.2020 17:01
Кількість переглядів: 504

Традиційно, напередодні Новорічних та Різдвяних свят, коли серед жителів області зростає попит на алкоголь, особливої популярності набувають інтернет-майданчики, де продавці пропонують міцні напої, ціна яких значно нижча, ніж у звичайних магазинах.

Інтернет-простір рясніє пропозиціями щодо продажу горілки, коньяку, бренді, віскі під виглядом популярних імпортних та вітчизняних брендів, упакованих у тару типу «Bag-in-Box» (пластикові упаковки, поміщені в картонну тару) та «Tetra-Pack», виготовлених із використанням сучасного поліграфічного обладнання, а інколи й у звичайну пластикову тару. При цьому продавці запевняють про високу якість цієї продукції та її оригінальний смак.

Чи дійсно це так?

Українським законодавством передбачено, що розлив алкогольних напоїв (крім виноробної продукції) здійснюється виключно у скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла або ж глазурованої кераміки. Переважна більшість іноземних виробників також розливають горілку та інші міцні алкогольні напої тільки в скляну і керамічну тару.

Тому, якщо вам пропонуватимуть придбати горілку чи коньяк популярних торгових марок, таких як іноземні «Grey Goose», «Metaxa», «Jelzin», «Courvoisier», «Finlandia» або й вітчизняну «Пшеничну» у паперовій упаковці, можете бути стовідсотково впевнені – перед вами фальсифікат. Такі коньяк, бренді чи віскі виготовлені не на основі купажу, витриманого у дубових бочках впродовж визначеного технологією терміну, а зі звичайної водноспиртової суміші, у яку для надання смаку оригінального продукту додають харчову есенцію.

Контрафактна продукція відрізняється від оригінальної за ціною. Так, півлітрова пляшка горілки у роздріб не може коштувати менше 89,4 грн., віскі – 179 грн., п’яти зіркового коньяку (бренді) – 128,32 грн.

Звертаємо увагу також на такі ключові моменти як марка акцизного податку та тара, в яку розлито алкоголь.

 

Пляшка повинна бути новою, щільно закоркована, так щоб не було навіть незначного протікання алкоголю, етикетка без потертості, надривів та пошкоджень. В пляшці не повинно бути жодних сторонніх домішок. Особливу увагу необхідно звертати на пляшки без «дозаторів», оскільки через зручність наливу та закорковування вони найчастіше використовуються зловмисниками.

Слід звернути увагу на дату розливу, яку виробники проставляють на пляшці (етикетці) чи на коркові, та дату видачі марки акцизного податку. Дата виготовлення алкогольного напою не може бути раніше від дати випуску марки акцизного податку. Наприклад, якщо на пляшці зазначено, що горілка виготовлена у липні, а марка – у серпні, то перед вами фальсифікат.

Щодо марки акцизного податку слід звернути увагу на написи, зображення, лінії, які повинні бути чіткими і не «розмитими», кольори насиченими.

Крім цього, в інтернет-майданчика повинен бути стаціонарний магазин, куди споживач зможе прийти та ознайомитись з продукцією. Якщо ж товар виставлений лише у інтернет-хмарі, то це привід задуматися про законність отримання алкогольної продукції продавцем. Крім цього, під час покупки алкогольних напоїв покупцеві повинні надати касовий чек. Якщо у продавців відсутній касовий апарат та чек відповідно покупцю не видається, то ви без сумніву купуєте продукцію нелегального виробника. У разі виникнення проблем зі здоров’ям після вживання таких напоїв, у споживача не буде доказової бази, необхідної для відшкодування завданих збитків.

Тому закликаємо жителів області у разі виявлення фактів перебування у обігу алкогольних напоїв сумнівної якості інформувати Головне управління ДФС у Тернопільській області за адресою: м.Тернопіль, вул.Білецька, 1, телефони (0352) 43-46-45 (цілодобово), 43-04-16 (цілодобово), або надавати інформацію на електронну скриньку tr.sfs@tax.gov.ua.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Головне управління ДФС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь