A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Законодавчі новації для підтримки бізнесу під час карантину

Дата: 22.12.2020 16:28
Кількість переглядів: 382

Днями начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Іван Пунько під час Інтернет-конференції поспілкувався із дописувачами щодо законодавчих новацій для підтримки бізнесу під час карантину.

Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: Звільнено підприємців першої групи від сплати єдиного внеску, відповідно і страховий стаж втрачено, так?

Іван Пунько: Ні. За період звільнення платників єдиного податку першої групи від сплати єдиного внеску, а саме – грудень 2020 року та січень-травень 2021 року – тобто ці пів року будуть включатися до страхового стажу із загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та вважатиметься, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

 

Питання: Юрособа, чи треба буде включати до доходу кошти, які компенсують за сплату єдиного внеску, тобто 10%?

Іван Пунько: До складу доходу платника єдиного податку – юридичної особи не включатиметься сума коштів, яка надійшла як одноразова компенсація суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску.

 

Питання: Я зареєстрований підприємцем давно, перебував за межами України та діяльності не здійснював. Скористатись списанням боргу який виник по єдиному внеску, а це більше 16 тис. гривень – не зміг. Чи правда, що тепер можна це зробити?

Іван Пунько: Так, законодавець продовжив процедуру, передбачену при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафи і пені. Коло суб’єктів господарювання, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особі-підприємці (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням. Це можна зробити до 1 березня 2021 року. Якщо ви не скористались такою можливість раніше, можете зробити тепер.

Питання: Зазначте, що для такого списання треба від мене?

Іван Пунько: Вам необхідно подати документи, а саме:

- заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження підприємця, якщо така заява не подавалася раніше;

- заяву про списання заборгованості;

- звітність з єдиного внеску за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку, звичайно за умови, що така звітність не подавалася раніше.

 

Питання: Цікавить питання податкової застави. Від якої суми тепер майно боржника передається в заставу? Законодавчу норму, будь ласка.

Іван Пунько: Законом України від 4 грудня 2020 року №1072 Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 3060 гривень. До зазначеної суми податкового боргу податкові органи не будуть  направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу, якщо сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

 

Питання: Чи підлягає під списання податковий борг громадян до 3060 гривень, зокрема податок на нерухомість. Де можна знайти взірець заяви?

Іван Пунько: Під списання боргу підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.

Заява не подається, оскільки списання здійснюється контролюючим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3060 гривень (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.

Фото без опису

 

Відділ пресслужби Головного управління ДПС

у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь