A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Проблемні питання функціонування системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризику (СМКОР)

Дата: 21.09.2020 15:09
Кількість переглядів: 349

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальниця управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Тернопільській області Наталія Волошинович під час Інтернет-конференції поспілкувалася із дописувачами щодо проблемних питань функціонування СМКОР.

Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: У яких випадках блокується реєстрація податкової накладної?

Наталія Волошинович: Реєстрація податкових накладних призупиняється у випадку наявності щодо суб’єкта господарювання рішення про його відповідність критеріям ризиковості платника ПДВ або у випадку здійснення ним операції, яка містить ознаки ризиковості.

Критерії ризиковості платника ПДВ та критерії ризиковості операцій визначені та затверджені Постановою Кабінету Міністрів України №1165 від 11.12.2019.

 

Питання: Вчора, мені заблокували податкову накладну. Протягом якого терміну я маю подати заяву та документи на її розблокування?

Наталія Волошинович: Платник податку має право подати до контролюючого органу пояснення та копії документів до зупинених податкових накладних/розрахунках коригування упродовж 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податкових накладних/розрахунках коригування.

 

Питання: Які саме документи надати податковій для розблокування податкової накладної?

Наталія Волошинович: Перелік документів, які необхідно надати разом із поясненням для розгляду Комісією контролюючого органу питання щодо погодження реєстрації призупиненої податкової накладної/розрахунку коригування, визначений у п. 5 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому наказом Міністерства фінансів України №520 від 12.12.2019. Він залежить від галузевої специфіки підприємства, але основними із них є: договір на купівлю-продаж товарів (надання послуг); первинні документи щодо постачання/придбання, транспортування, зберігання; видаткові накладні; розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків; документи щодо підтвердження відповідності продукції (якщо таке передбачено договором або законодавством).

 

Питання: Я приватний підприємець, на даний час у приміщенні, де я проваджу діяльність, проводяться ремонтні роботи з інтернет-зв’язку. Можна подати пояснення та копії підтверджуючих документів для розблокування податкової накладної до податкового органу наручно? Оскільки постачальник не може відобразити податковий кредит.

Наталія Волошинович: Виключно в електронній формі з дотриманням умов електронного цифрового підпису.

 

Питання: Упродовж якого терміну можна очікувати на рішення щодо розблокування розрахунку коригування?

Наталія Волошинович: Комісія контролюючого органу розглядає подані пояснення та копії документів до зупинених податкових накладних/розрахунках коригування упродовж 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та документів, та приймає одне з рішень: про реєстрацію податкових накладних/розрахунках коригування, після чого податкова накладна/розрахунок коригування реєструється в Єдиному реєстрі податкових накладних за умови наявного ліміту, або відмову в такій реєстрації.

Питання: Назвіть основні причини відмови в реєстрації призупиненої податкової накладної на Тернопільщині.

Наталія Волошинович: Підстави для винесення рішення про відмову в реєстрації податкової накладної прописано в Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому наказом Міністерства фінансів України №520 від 12.12.2019, зокрема, п. 11:

- ненадання письмових пояснень щодо підтвердження інформації, зазначеної в податковій накладній/розрахунку коригування;

- ненадання копій документів;

- надання копій документів, оформлення яких не відповідає вимогам чинного законодавства.

 

Питання: Які подальші дії платника, якщо відмовлено в реєстрації призупиненої податкової накладної/розрахунку коригування?

Наталія Волошинович: Платник податку має право оскаржити рішення регіональної комісії про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в адміністративному порядку шляхом направлення впродовж 10 робочих днів скарги з поясненнями та копіями документів до комісії центрального рівня, тобто до Державної податкової служби України.

Якщо протерміновано строки подання скарги або в її задоволенні відмовлено, платник податку має право оскаржити рішення про відмову в судовому порядку.

 

Питання: А який термін розгляду скарги?

Наталія Волошинович: Скарга на рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних розглядається упродовж 10 календарних днів із дня отримання такої скарги центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

Фото без опису

 

Відділ пресслужби Головного управління ДПС

у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь