A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Законодавчі новації для приватних підприємців

Дата: 18.08.2020 11:58
Кількість переглядів: 363

У другій декаді серпня 2020 року в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Законодавчі новації для приватних підприємців».

На питання платників відповідав заступник начальника управління – начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб, єдиного внеску та розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимир Брудко.

Наводимо найактуальніші питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

Питання: Роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця. Якщо 20 число припадає на вихідний день, коли сплачувати внесок?

Володимир Брудко: Порядок нарахування і сплати єдиного внеску затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами.

Якщо останній день строків сплати єдиного внеску, зазначених у інструкції, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

Питання: Договір купівлі-продажу нерухомого майна між юридичною собою та фізичною особою. Хто сплачує до бюджету податок на доходи фізичних осіб?

Володимир Брудко: При укладанні юридичною особою з фізичною особою договору купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна, юридична особа як податковий агент зобов’язана здійснити нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету ПДФО з доходів, отриманих фізичною особою від продажу (обміну) такого майна.

 

Питання: При якій сумі боргу можуть скасувати реєстрацію платника єдиного податку?

Володимир Брудко: Анулювання реєстрації платника єдиного податку можливе при наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень. Це передбачено Законом України від 16 січня 2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»

 

Питання: Які діють штрафні санкції за порушення правил застосування РРО?

Володимир Брудко: Законом України від 20 вересня 2019 року №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» за незастосування РРО або програмних РРО, застосування РРО/програмних РРО з порушенням встановлених законодавством вимог, передбачаються штрафні (фінансові) санкції.

Так, тимчасово, штраф у розмірі 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) застосовується з 01.08.2020.

З 01.01.2021 розмір штрафу становитиме 100% і 150% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше та наступне порушення відповідно.

 

Питання: Які строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб?

Володимир Брудко: Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

 

Питання: Як підприємцю можна зареєструвати програмний РРО?

Володимир Брудко: Реєстрація програмних РРО здійснюється на підставі реєстраційної заяви, форма та інструкція щодо заповнення якої розміщені на вебпорталі ДПС у банері «Прогамні РРО» або за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/.

 

Питання: До якого числа можна подати заяву на списання боргу з єдиного внеску?

Володимир Брудко: Термін для списання боргу з єдиного внеску – 90 днів. Тобто треба встигнути до 31 серпня включно.

Нагадаю, що з 3 червня 2020 року діють норми щодо списання суми недоїмки, нарахованої платникам єдиного внеску з числа фізичних осіб-підприємців (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

 

Питання: Крім розрахункових документів, які підтверджують витрати, включені до податкової знижки, треба подавати ще й копії договорів?

Володимир Брудко: Так, Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесені зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких уточнено перелік документів, які підтверджують витрати, що включаються до складу податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи послуги).

Також встановлено, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України.

Зауважу, якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Фото без опису

Сектор комунікацій Головного управління ДПС

у Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь