A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Застосовуємо РРО по-новому

Дата: 03.08.2020 09:13
Кількість переглядів: 293

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника управління – начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Тернопільській області Андрій Вегера під час Інтернет-конференції поспілкувався із дописувачами щодо застосування програмного РРО за новими правилами.

Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання: Пане Андрію, зараз впроваджено такі новомодні терміни для РРО, як: онлайн та офлайн. Поясніть, будь ласка їх.

Андрій Вегера: Усю діяльність програмного РРО можна розділити на два етапи.

Робота у звичайному онлайн-режимі, там де програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) формує електронні розрахункові документи, надсилає їх на сервер ДПС. Опісля сервер ДПС присвоює йому фіскальний номер і цей номер уже в онлайн-обміні надсилається ПРРО. Після цього вже електронний або паперовий документ надається покупцю.

А так званий «режим офлайн» передбачає наступне: якщо через певні причини у нас не буде зв’язку з сервером, то програмний РРО формуватиме певні розрахункові документи з тієї порції номерів, яка буде заздалегідь йому надана. А вже після того, як відновиться зв'язок з сервером, все буде передано до сервера ДПС.

 

Питання: Це зрозуміло, а яким чином контролюється перехід режиму роботи програмних РРО з офлайн в онлайн?

Андрій Вегера: Проєктами нормативно-правових актів передбачено, що програмні реєстратори розрахункових операцій автоматично переводяться із режиму офлайн в режим онлайн-обміну з фіскальним сервером Державної податкової служби у момент відновлення зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером.

Програмне рішення ПРРО, працюючи в режимі офлайн, повинно забезпечувати постійний контроль щодо відновлення зв’язку ПРРО з фіскальним сервером та перевіряти наявність зв’язку перед формуванням кожного чека в режимі офлайн.

 

Питання: Чи змінюються штрафні санкції за невикористання РРО або програмного РРО?

Андрій Вегера: Так, за незастосування РРО або програмних РРО, застосування їх з порушенням встановлених вимог законодавством передбачаються штрафні (фінансові) санкції.

А саме штраф у розмірі 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) застосовуватиметься з 1 серпня 2020 року.

З 1 січня 2021 року розмір штрафу становитиме 100% і 150% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше й наступне порушення відповідно.

Хочу зауважити, що додаткових штрафних санкцій до вже передбачених Законом України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами не встановлюється.

 

Питання: З якого часу вводиться необхідна умова щодо програмування УКТ ЗЕД?

Андрій Вегера: При реалізації підакцизних товарів суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, зокрема, із застосуванням платіжних карток, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Нагадаю, що до підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія.

 

Питання: Які обов’язкові реквізити повинен містити фіскальний чек з 01.08.2020?

Андрій Вегера: Обов’язкові реквізити, які має містити фіскальний чек визначені п. 2 розд. ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13.

А детальніше із реквізитами фіскального чека можна ознайомитись на субсайті Територіальних органів ДПС у Тернопільській області за посиланням https://tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/427275.html.

 

Питання: При програмуванні УКТ ЗЕД в РРО виникла проблема щодо недостатньої кількості символів в чеку. Який вихід?

Андрій Вегера: Суб’єкту господарювання необхідно звернутись до свого центру сервісного обслуговування для вивчення можливості встановлення оновленого програмного забезпечення. Якщо така можливість відсутня, тоді необхідно придбавати оновлену касову техніку.

 

Питання: Коли при реалізації пального РРО можна не застосовувати? 

Андрій Вегера: Лише при відпуску гуртових партій пального, розрахунки за які здійснено шляхом безготівкового переказу, РРО можна не застосовувати.

 

Питання: Чи може один суб’єкт господарювання реєструвати та застосовувати програмні РРО поряд із класичними касовими апаратами?

Андрій Вегера: Законодавчо не встановлено заборон та обмежень щодо застосування одним суб’єктом господарювання програмних РРО поряд із класичними РРО. Але зауважу, що класичні РРО та програмні РРО не замінюють один одного при виході з ладу будь-якого з них.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь