A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Гаряча лінія 24.01.2020 р. з 11:00 до 12:00 год.)

Дата: 30.01.2020 16:28
Кількість переглядів: 410

«Кампанія декларування доходів громадянами – у дії»

 

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувалася із додзвонювачами щодо декларування доходів громадянами.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання 1. Сплачено за навчання дитини через Приват 24, чи треба завіряти печаткою ще банку, щоб скористатися правом податкової знижки?

Петро Якимчук: Якщо сплату здійснено через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват 24, Ощад 24 інші), то роздрукована електронна квитанція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 січня 2004 року №22, є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, тому печаткою банку вона не завіряється.

 

Питання 2. Чи оподатковуватиметься  дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Петро Якимчук: Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковуватиметься.

 

Питання 3. Чи декларують кошти, отримані з-за кордону?

Петро Якимчук: Обов’язково. Якщо джерело виплат будь-яких доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Слід також врахувати, що сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

 

Питання 4. Спровадьте мене у дії. Яку адресу потрібно зазначати у декларації, якщо було перейменовано назву вулиці?

Петро Якимчук: Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона стає на облік як платник податків в контролюючому органі. Місце проживання платника податків – один із обов’язкових реквізитів податкової декларації.

Платник податків повинен зазначити в податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування з платником.

Питання 5. За якою формою подається декларація?

 

Петро Якимчук: Нова форма податкової декларації затверджена наказом Мінфіну від 25 квітня 2019 року №177.

У новій формі декларації передбачено в окремому додатку Ф3 здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку із використанням права на податкову знижку.

 

Петро Якимчук:

Хочу зауважити, що декларація про майновий стан і доходи подається у період до 1 травня року, наступного за звітним. Для громадян, які зобов’язані задекларувати свої доходи граничний термін подання декларації за 2019 звітний (податковий) рік – 30 квітня 2020 року.

Для бажаючих скористатися правом на податкову знижку термін подання декларації закінчується аж 31 грудня 2020 року.

 

Тернопільське управління

Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь