Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Субсидії готівкою

Дата: 16.01.2020 09:57
Кількість переглядів: 660

Вже у березні частина тих, хто отримує субсидії, розраховуватимуться за комунальні послуги готівкою. Рішення про це уряд ухвалив 6 лютого 2019 року постановою № 62, якою внесено зміни до Положення про  порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848. Дане Положення передбачає  два види надання  житлової субсидії, а саме зміни:

  • громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 р., а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 р., але житлова субсидія їм призначена з 2018 року, - за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам шляхом перерахування коштів на рахунки управителів багатоквартирного будинку та виконавців комунальних послуг – за січень 2019 р.; за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, шляхом виплати одержувачам у готівковій формі - починаючи із житлової субсидії, нарахованої за лютий 2019 р., про що одержувачу надсилається персональне повідомлення на адресу домогосподарства;
  • громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії з 1 січня 2019 р., - за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ “Ощадбанк” на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк” договору.

У березні "Укрпошта" має доставити повідомлення про те, скільки коштів надійде субсидіанту і де їх отримати.

По-новому, готівкою, субсидіанти, яким субсидія була призначена до 31 грудня 2018 року, в березні отримають кошти для оплати лютневих платіжок, у квітні - за березень, у травні - за квітень.

Виплати отримувачам субсидій з числа пенсіонерів відбуватимуться одночасно з пенсією. Якщо пенсійні виплати здійснюються через банки, то субсидію можна буде отримати за пенсійною карткою цього банку. Якщо пенсіонери отримують пенсію на пошті, то там же вони отримають і житлову субсидію.

Отримувачі субсидії, які не отримують пенсій, зможуть отримати нараховані кошти в будь-якому відділенні "Ощадбанку" при пред’явленні паспорта.

Одержувачі житлових субсидій повинні самостійно сплачувати за житлово-комунальні послуги. Не потрібно сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги, а лише сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії.

Якщо між призначеною субсидією і реальними платіжками буде різниця, тобто, якщо отримувач субсидії зміг зекономити і використав менший обсяг послуг, він зможе розпоряджатися готівкою на власний розсуд.

Щодо отримувачів, яким призначено субсидію з 1 січня 2019 року,  зекономлені кошти можна буде отримати готівкою по завершенні опалювального сезону.

В уряді сподіваються, що зекономлені на комунальних платежах кошти люди витратять на підвищення енергоефективності свого житла - утеплення осель, заміну вікон, встановлення лічильників.

Втім, є і цілком дієвий запобіжник: разом із початком виплати субсидій "живими грошима" уряд скоротив із двох до одного місяця максимальний термін простроченої заборгованості з оплати комунальних послуг. Винятком буде ситуація, коли Мінсоцполітики, у підпорядкуванні якого нині є усі розрахунки із субсидіями, не забезпечило їх виплату. При цьому правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів - від розміру витрат на комунальні  та від доходів громадян. 

   Начальник управління                                     Сергій МАНДЗЮК

      Ірина Гуменна 53 25 90


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь