A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Гаряча лінія РРО

Дата: 26.12.2019 14:34
Кількість переглядів: 776

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області в.о. першого заступника начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо запровадження програмних РРО як альтернативи класичним

 

Найцікавіші питання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання 1. Який пристрій може використовувати нове програмне забезпечення для РРО та коли даний продукт можна протестувати?

Відповідь: Так, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп'ютер, планшет, смартфон).

Вже зараз ДПС працює над удосконаленням Електронного кабінету платника податків. А з 1 січня 2020 року ДПС має надати програмне забезпечення для програмного РРО, яке буде безкоштовним для скачування і обслуговування та застосовуватиметься в тестовому режимі.

Протягом перехідного періоду платники зможуть завантажити безкоштовне програмне забезпечення, яке буде розміщене на вебпорталі ДПС.

Поруч з безкоштовним програмним забезпеченням, яке надаватиме ДПС, компанії, матимуть можливість розробити власне програмне забезпечення, яким користуватимуться представники бізнесу. 

 

Питання 2. Зміни законодавства розширюють перелік видів діяльності, щодо яких підприємці застосовують РРО. Які саме зазначте?

Відповідь: Так, саме з 1 жовтня 2020 року підприємці-платники єдиного податку 2-4-ї груп застосовують РРО для таких видів діяльності:

  • реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізація технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах;
  • ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічнх.
  • турагенства і туроператори;
  • готелі та подібні місця тимчасового розміщення;
  • реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

 

Питання 3. З 1 жовтня наступного року платники єдиного податку (2-4 група) мають застосовувати РРО за винятком у деяких видах діяльності. Я підприємець другої групи із незначними обсягами. Можливо, що законодавець внесе ще якісь поправки щодо незастосування РРО для незначних торговців?

Відповідь: Хочу відразу вас потішити, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень. Щоправда незастосування РРО триватиме до 1 січня 2021 року.

 

Питання 4. Я не суб’єкт господарювання, проте мене бентежить, що податкова служба впроваджує касові апарати в обов’язковому порядку, це для покупців ріст цін на реалізовані товари, адже касові апарати вимагають затрат.

Відповідь: Дякую за запитання. Це хвилює не лише покупців. Проте ДПС надаватиме свій програмний продукт безкоштовно та здійснюватиме його безкоштовне обслуговування та підтримку в технічному стані.

 

Питання 5. Як в новому програмному забезпеченні буде складатися Z-звіт?

Відповідь: Z-звіт буде створюватися в автоматичному режимі. Тому ризику санкцій за його нестворення для платника не буде на противагу класичним РРО.

 

Питання 6. Чи впровадження РРО внесе зміни до застосування спрощеної системи оподаткування?

Відповідь: Зміни зазнають з 1 січня 2021 року платники єдиного податку другої групи. Для них збільшується граничний обсяг доходів – з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн.

Для прикладу, платники другої групи сплачують до 20% мінімальної заробітної плати (зараз це 834,60 грн), а платники єдиного податку ІІІ групи – 3% від обороту "плюс" ПДВ або 5% від обороту.

 

Питання 7. Перевищено 1 млн грн, які дії платника єдиного податку?

Відповідь: При перевищенні платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу 1000000 гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

 

 

Тернопільське управління

Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь