Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Небезпека у власній родині: як протидіяти домашньому насильству

Дата: 22.05.2019 16:43
Кількість переглядів: 477

         Дім традиційно асоціюється з комфортом та безпекою. Втім, бувають випадки, коли саме це місце є джерелом постійного страху.

         У 2018 році в Україні досягли ухвалення та імплементації жорсткого законодавства щодо протидії домашньому насильству. Внесли зміни в низку законодавчих актів, зокрема і до Кримінального кодексу України, відтак, за насильство загрожує кримінальна відповідальність. Також, окрім фізичного (заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті) та сексуального (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені без згоди особи), закон визначає такі види насильства як психологічне та економічне. Психологічне насилля – це словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері – усе, що спричиняє невпевненість, нездатність себе захистити, завдає шкоди психічному здоров’ю. Натомість, економічне насильство – це умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати або, навпаки, примушування до праці, заборона навчатися, тощо.

         Якщо ж ви стали жертвою насильства, насамперед, по можливості, забезпечте собі і своїй  дитині безпечне місце перебування. Повідомте поліцію про вчинення насильства щодо себе, а також – щодо дітей, якщо вони були свідками злочину. За наявності тілесних ушкоджень, навіть якщо вони не є очевидними, зверніться у травмпункт та повідомте про побиття. Ступінь та тяжкість ушкоджень визначить експертиза. Якщо насильство відбувалося в присутності дітей або стосовно них,  напишіть заяву в службу у справах дітей. Зверніться за безкоштовною правовою допомогою. Номер Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги – 0800-213-103. Цілодобова безкоштовна національна «гаряча лінія» - 116-123.

         З метою негайного припинення домашнього насильства щодо кривдника можуть винести терміновий заборонний припис на 10 днів. Відповідно, на цей час він буде зобов’язаний покинути місце спільного проживання та не зможе контактувати з постраждалою особою. Також до агресора можуть застосувати обмежувальний припис, який передбачає  певні заходи тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, як-от заборона перебувати в місці спільного проживання  (перебування) з потерпілим, усунення перешкод у користуванні потерпілою особою майном, яке є її приватною власністю або об’єктом права спільної сумісної власності; обмеження спілкування з постраждалою дитиною, заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання, навчання, роботи та інших місць, які часто відвідує постраждала особа, заборона особисто або з допомогою інших розшукувати потерпілого чи контактувати з ним через різні засоби зв’язку.

Крім того, кривдника можуть взяти на профілактичний облік та направити його на проходження спеціальної програми.      

         Пам’ятайте, мовчання – найбільш небезпечний співучасник домашнього насильства!

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь