A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

А ваш роботодавець сплачує страхові внески?

Дата: 20.05.2019 11:06
Кількість переглядів: 835

Відповідно до Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), який набув чинності з 01 січня 2004 року, для нарахування пенсії визначальним є страховий стаж – період, за який роботодавцем або особою самостійно сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплатили – є стаж, не сплатили – стажу немає. З 1 січня 2019 року розмір мінімального страхового внеску становить – 918,06 грн. (4173*22%).

Але роботодавець може піти на хитрість і не сплачувати страхові внески. Тобто запис в трудовій книжці є, а відрахувань немає, тож страховий стаж не зараховується, і цей період вже не буде враховуватися при призначенні пенсії.

            Як же перевірити, чи зараховується страховий стаж?

Перший спосіб – це звернутися до будь-якого пункту обслуговування громадян Пенсійного фонду України з паспортом та реєстраційним номером облікової картки платника податків (ідентифікаційним кодом) і отримати з бази персоніфікованого обліку потрібну інформацію, зокрема: яку нараховували зарплату, скільки сплачено соціального внеску та скільки днів страхового стажу зараховано за певний місяць. Якщо у відповідних графах нулі – це тривожний сигнал: або роботодавець допускає помилки, або – не сплачує внески.

Другий спосіб - зареєструвавшись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua), з’являється можливість особисто переглядати стан відомостей про застраховану особу (виписка з системи персоніфікованого обліку) у період з 2000 року – і до теперішнього часу.

Крім того, Пенсійним фондом України запроваджений ще один сучасний сервіс: інформування громадян шляхом отримання SMS-повідомлень.   Відтепер за допомогою SMS-інформування працюючі особи можуть дізнатися про тривалість свого страхового стажу, довідатись про сплату страхових внесків та зарахування періодів страхового стажу, що дасть змогу контролювати доброчесність свого роботодавця. Усі бажаючі  можуть відвідати Тернопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України та надати згоду на отримання SMS-повідомлень від Пенсійного фонду України і відповідні контактні дані мобільного зв’язку, а особи, які мають електронний цифровий підпис, можуть замовити послугу SMS-інформування безпосередньо через веб-портал.

 

Олена Бабій

Завідувач сектору забезпечення наповнення бюджету

ТО УПФУ Тернопільської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь