A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Офіційне працевлаштування та високий рівень заробітної плати – запорука гідних пенсійних виплат в майбутньому

Дата: 13.05.2019 10:22
Кількість переглядів: 620

Завдяки покращенню ситуації у сфері зайнятості, зокрема, наявності значної кількості вакансій у різних сферах діяльності, знайти роботу сьогодні нескладно. Інше питання – яким чином відбувається процес працевлаштування. На жаль, багато недобросовісних роботодавців, керуючись прагненням заощадити кошти за рахунок мінімізації або ж несплати єдиного соціального внеску за своїх працівників, вдаються до використання найманої праці без укладання трудових договорів,  виплачують заробітну плату «в конвертах» та застосовують різні схеми тіньових трудових відносин. Людина, яка погоджується на такі умови праці, виявляється цілковито позбавленою соціального захисту, гарантованого державою, та гідного пенсійного забезпечення в майбутньому. Зокрема, не має права на щорічну оплачувану відпустку, відпустку по догляду за дитиною, оплату періоду тимчасової непрацездатності, інші соціальні виплати і допомоги. При цьому нелегальні трудові відносини позбавляють працівника можливості захистити свої права й розраховувати на гідне пенсійне забезпечення в майбутньому, адже за таких умов роботи йому не зараховуватиметься страховий стаж, який є визначальним критерієм для призначення пенсії.

Нагадуємо, що право на отримання соціальних виплат під час трудової діяльності і гідного пенсійного забезпечення при досягненні пенсійного віку напряму залежать від набутого страхового стажу та розміру офіційно задекларованої заробітної плати. Відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачено страховий (єдиний) внесок у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний (з 01.01.2019 – 918,06 грн. (4173 грн.*22%).

Однак при цьому варто зауважити, що згода на офіційну “мінімалку” також негативно впливає на майбутнє пенсійне забезпечення, оскільки передбачає мінімальний коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні розміру пенсії. Тобто при сплаті мінімального внеску з мінімальної заробітної плати можливо розраховувати хіба на мінімальний розмір пенсії.

Отож, шановні працівники! Дбайте про власне майбутнє сьогодні, гідно оцінюючи свою працю та офіційно оформляючи трудові відносини.

 

Олена Бабій

Завідувач сектору забезпечення наповнення бюджету

ТО УПФУ Тернопільської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь