A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Заробітна плата для пенсії: Якщо втрачено документи

Дата: 09.04.2019 18:59
Кількість переглядів: 552

Заробітна плата — один із ключових показників, який впливає на розмір майбутньої пенсії. Що робити, якщо з підтвердженням заробітку для обчислення пенсії за період до 1 липня 2000 року виникають проблеми?

Буває так, що людині важко знайти документальне підтвердження того, що вона протягом певного періоду своєї трудової діяльності одержувала певну зарплатню.

Порядок визначення заробітної плати (доходу) для призначення пенсії в разі втрати документів про її нарахування та виплату затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2006 № 919 (далі — Порядок 919).

Цей Порядок застосовується в таких випадках:

-  у разі втрати первинних документів про нарахування та виплату підприємствами, установами, організаціями заробітної плати (доходу) у зв’язку із стихійним лихом, аваріями, катастрофами або з інших незалежних від застрахованої особи обставин;

- у разі якщо страховий стаж особи починаючи з 1 липня 2000 року становить менше як 60 місяців, тобто коли законодавством передбачена обов’язковість подання довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв, а немає інших 60 календарних місяців страхового стажу підряд незалежно від перерв до 1 липня 2000 року, за які особа може подати довідку про заробіток;

- для підтвердження заробітку, одержаного тільки за основ­ним місцем роботи;

- для призначення пенсії, а не для її перерахунку.

Як встановлюється зарплата

Існує механізм визначення заробітку для призначення пенсії в разі втрати первинних документів про нарахування особі заробітної плати. За наявності підприємства, установи, організації, у яких працювала особа, або їх правонаступника заробіток визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, в установі, організації, що склалася в кожному місяці роботи, за який втрачено документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу).

У разі якщо на підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника немає відповідної професії (посади), заробіток визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника, що склалася в кожному місяці роботи, за який втрачено документи.

У разі повної втрати первинних документів про нарахування та виплату підприємствами, установами, організаціями заробітної плати (доходу) за відповідний період заробіток визначається за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, в установі, організації за календарний рік, що передує року, з якого призначається пенсія.

Довідку про заробіток у цих випадках надає підприємство, установа, організація, у яких працює (працювала) особа, або їх правонаступник.

Як бути, якщо підприємство ліквідовано

У разі якщо підприємство, установу, організацію ліквідовано, а документи до органу вищого рівня або архівним установам не передано, заробітна плата для призначення пенсії визначається виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченою відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначається пенсія.

Коли зарплата дорівнює мінімальній

У якому разі під час обчислення заробітку особи може бути застосовано мінімальну заробітну плату? За бажанням особи, якій призначається пенсія, у всіх зазначених випадках коефіцієнт заробітної плати (доходу) за кожен місяць, за який втрачено первинні документи про нарахування та виплату їй заробітної плати (доходу), визначається виходячи з мінімальної заробітної плати за відповідний період.

Де видають довідки

Такі довідки видають управління праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, структурні підрозділи з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах рад.

Варто зазначити, що колишнім працівникам банків, їх філій (структурних підрозділів) у разі якщо завершено процедуру ліквідації банку, а документи до органу вищого рівня або архівним установам не передано, довідки про заробітну плату видає за відповідний період Національний банк України виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною посадою (професією) у філіях (структурних підрозділах) відповідного ліквідованого банку (за наявності таких даних).

Як підтвердити втрату документів

Відсутність на підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника документів про нарахування та виплату заробітної плати (доходу), а також час і причини, що призвели до втрати таких документів, підтверджуються довідкою роботодавця, правонаступника органу вищого рівня, Національного банку України щодо ліквідованих банків або відповідної архівної установи.

Втрата документів після 1998-го року

А що робити, коли втрачено документи про заробіток після 1998 року?

Заробітна плата (дохід) для призначення пенсії за період страхового стажу застрахованої особи за кожен місяць страхового стажу починаючи з 1 січня 1998 року визначається за даними Державного реєстру фізичних осіб — платників податків і Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. А в разі відсутності таких даних заробіток визначається в Порядку 919.

 

Галина Гумницька

Заступник начальника

ТО УПФУ Тернопільської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь