A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Як не стати жертвою рейдерства

Дата: 02.04.2019 16:43
Кількість переглядів: 717

Про захист власного майна турбується кожний громадянин, адже непоодинокі випадки показали, що будь-яка людина, сама того не підозрюючи, може стати жертвою рейдерів.

Проте, якщо завчасно вжити певні заходи, спрямовані на перешкоджання потенційно можливим незаконним діям, потрапляння в таку ситуацію можна уникнути або, хоча б, мінімізувати наслідки таких дій та якомога швидше повернути протиправно привласнене майно.

Одним з дієвих способів захисту права власності на нерухоме майно є накладення заборони на реєстраційні дії з нерухомістю. Це можливо реалізувати, якщо власник нерухомого майна подасть заяву про заборону вчинення реєстраційних дій щодо свого майна суб’єкту державної реєстрації прав або нотаріусу та протягом 10 днів надати рішення суду, яким накладено заборону на вчинення реєстраційних дій. Таке рішення суду можливо отримати в порядку забезпечення позову.

На сьогоднішній день, одним із способів, що дозволяє своєчасно відреагувати на незаконні дії, які стосується нерухомого майна є встановлення СМС-маяку. Власник майна, який непокоється за належне йому майно, має змогу підключити СМС-інформування про дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Сервіс моніторингу реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомості дозволяє оперативно відстежувати статус об’єкта нерухомості через отримання миттєвих оповіщень про подачу заяви на проведення реєстраційних дій чи про рішення, спрямовані на зміну статусу об’єкта. За допомогою такого сервісу, власник, у випадку вчинення третіми особами будь-яких дій щодо свого майна, з метою захисту своїх прав та законних інтересів, має згоду своєчасно звернутись до суду з позовною заявою про скасування таких реєстраційних дій та до компетентних органів з заявою про неправомірні реєстраційні дії.

На жаль, навіть вжиття усіх цих заходів повністю не гарантує захист нерухомості від можливих рейдерських атак та протиправного привласнення. При настанні ситуації, коли власник майна дізнався про незаконні дії щодо свого майна, важливо знати що робити та яким чином повернути вкрадене.

Постраждала сторона може оскаржити рейдерські дії загальноприйнятим шляхом через подання відповідної позовної заяви до суду, має змогу звернутись до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України (так званої Антирейдерської комісії) або до оперативних штабів протидії рейдерству, що діють у кожній області (у разі незаконного захоплення землі).

Судовий захист порушених прав це довготривалий процес, що може затягнутись на декілька років.

Більш швидким та прогресивнішим шляхом вирішення ситуації наразі є звернення до Антирейдерської комісії. Завдяки широким повноваженням, якими наділена Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації,  вкрадене нерухоме майно може безоплатно та у розумні строки повернутись до законного власника.

Підсумовуючи вищевикладене, слід зазначити, що жодний захід, спрямований на забезпечення захисту нерухомості від можливих рейдерських атак повністю не гарантує збереження права власності за законним власником. Власнику майна, який став жертвою протиправних дій третіх осіб, варто використовувати усі можливі законні способи та методи захисту: звернутись із заявою в оперативний штаб протидії рейдерству, в Антирейдерську комісію, а у випадку незадовільного рішення – у суд.

Наголошуємо, що у разі виникнення ситуації із спроби рейдерського захоплення (в межах Тернопільської області), пропонуємо звернутися до оперативного штабу із заявою або за  телефонами гарячої лінії оперативного штабу: щоденно (крім вихідних днів)  з 09-00 год. до 13-00 год. та з 13-45 год. до 18-00 год. за наступними номерами телефонів: (0352) 25 49 38, 067 351 80 89 (перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, член оперативного штабу – Вовк Тетяна Василівна), 067 420 95 72 (завідувач сектору взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, секретар оперативного штабу – Гетьман Людмила Петрівна).

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь