A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Зустріч з пасічниками у селі Козівка

Дата: 11.07.2018 17:30
Кількість переглядів: 1809

9 липня 2018 року, в клубі села Козівка  відбулася зустріч  Великогаївського сільського голови Олега Кохмана із пасічниками та фермерами громади. На зустріч запрошені старости сіл та керівник ГО «Обєднання пасічників Тернопільського району» Наталія Потурай. Олег Андрійович зачитав присутнім колективне звернення, яке надійшло від пасічників села Козівка щодо загибелі бджіл, повязаної з обробленням сільгоспвиробниками полів інсектицидами. Також зазначив, що на сьогодні в сільській раді не має реєстру пасічників громади.

Наталія Потурай довела до відома присутнім інформацію про утворення ГО «Обєднання пасічників Тернопільського району» в грудні 2017 року, запросила присутніх пасічників до співпраці для вирішення спільних проблем. Зокрема, пані Наталія наголосила, що мор бджіл стався не тільки в Козівці, але і по всій Україні. Це повязано не тільки з недобросовісним відношенням аграріїв при обробленні полів забороненими пестицидами, але і застосуванням неякісних пестицидів, що в свою чергу і призводить до загибелі не тільки бджіл, але і інших свійських та диких тварин.

У більшості випадків токсикація бджіл відбувається через несвоєчасне інформування бджолярів про час, місце та характер хімічних обробок, порушення правил застосування пестицидів; використання небезпечних для бджіл препаратів.

Застосування хімічних засобів захисту рослин регламентується Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», відповідно до яких адміністрація господарств зобов’язана завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися тільки препаратами, офіційно дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених в Україні». У цьому ж довіднику зазначені і пестициди, що рекомендуються до використання на присадибних ділянках.
Всі роботи з пестицидами проводять в ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх вдень у похмуру, прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика. Забороняється залишати в полі невикористані розчини пестицидів, також категорично забороняється обробка пестицидами ентомофільних сільськогосподарських рослин та рослинності в лісосмугах в період їх цвітіння навколо оброблюваних полів.


Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на замовникові хімобробок, значну відповідальність також несуть і власники пасік. Так, відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах. Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір і запилення здійснюється на підставі ветеринарно-санітарних правил, згідно з якими фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення  пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
З метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку повинен видаватися ветеринарно-санітарний паспорт. У ньому повинні бути відображені: характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична обстановка, дані лабораторних досліджень, результати проведених лікувально-профілактичних заходів.
Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку: вивезти пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник.
Якщо відбулося отруєння комах, потрібно скласти акт про передбачуване отруєння бджіл. Для складання акта проводять комісійне обстеження пасіки. До складу комісії повинні входити ветеринарний лікар господарства чи району, де сталося отруєння, представники господарства, сільської ради, інші зацікавлені особи. В акті повинна міститися інформація про кількість бджолиних сімей на пасіці; відомості про технології утримання бджіл; санітарний стан бджолиних сімей до отруєння; яким препаратом та у які строки проводилися обробки; фаза розвитку рослин; наявність квітучих медоносних бур’янів у радіусі 5-7 км від місця знаходження пасіки; хто і коли повідомив бджоляра про майбутній хімічний обробіток площ; інформація про домовленість та згоду розміщення  вуликів на полях сільгосптоваровиробника; характер загибелі бджіл (одиничність, масовість, ознаки отруєння); сила сімей після отруєння та інші необхідні відомості. Законодавчу силу при визначенні причини загибелі бджіл має лабораторна діагностика, яка проводиться з відібраних від бджолиних сімей проб та встановлює в них залишки отрутохімікатів.

На завершення для уникнення в майбутньому таких ситуації пані Наталія наголосила на необхідності співпраці між аграріями і пасічниками. Щоб було добре і людям і бджолам.

Василь Миколайович Назар- пасічник з села Козівка, як один з співавторів написання звернення до сільського голови підтримав пропозицію Наталії Потурай щодо мирного вирішення конфлікту. Судитися з Дідиком А.А. не має потреби, але просять компенсації ( не грошової, а по мішку цукру) за загибель бджіл. Також повідомив, що всі що підписані в заяві пасічники були повідомленні про приїзд на сесію сільської ради 23 червня і за деяких підписався сам. Тому вважає неправильним вчинок Дідика А.А. щодо проведення «розслідування» по визначенню достовірності підписів всіх заявників в заяві.

Додатково зазначив, що крім фермерів і люди обробляють городи хімікатами, і нікого не попереджають. А збитків зазнала пасіка суттєвих ( 4 тачки землі з бджолами було вивезено з пасіки).

Андрій Дідик вважає претензії пасічників до нього особисто необгрунтованими, так як близько біля Козівки мають поля і ніші аграрії такі потужні, як «Мрія». Шкода, що представник їх не приїхав, хоча і був запрошений. Також зазначив, що у нього на млині знаходиться дві пасіки і ні одна бджола не загинула. Пасічники мали б зареєструватися, оформити документи і платити податки як і всі підприємці.

Від фермерів виступив Іван Васильович Мричко, повідомивши що фермери стараються обробляти поля найменш шкідливими хімікатами. Однак цього року бджола «голодна і після ріпаку пішла на горох», який і обробляється шкідливими інсектицидами. Зауважив, що б було добре старостам сіл мати телефони пасічників, щоб завчасно попереджати їх про кроплення полів і уникати подібних ситуацій.

Олег Кохман підсумував: ми маємо бути одним цілим, спільно знаходити рішення з проблемних питань. Своєчасно інформувати один одного про обробіток полів, частіше проводити зустрічі та допомагати один одному. Закликав пасічників звернутися до старост сіл та надати контактні телефони для інформування, щоб в подальшому не виникало подібних ситуацій. На завершення Олег Андрійович подякував пасічникам та аграріям, які знайшли час і приїхали на зустріч.

Після зустрічі з пасічниками, відбулася робоча нарада з старостами сіл громади.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь