A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Семінар-тренінг щодо підготовки плану дій та моніторингу реалізації стратегій у перший рік

Дата: 21.04.2017 10:20
Кількість переглядів: 754

     Фото без опису18 – 19 квітня 2017 року в місті Києві у приміщенні готелю Ramada Encore Kyiv (конференц-зал “Chill Out”, 2 поверх) відбувся Семінар-тренінг щодо підготовки плану дій та моніторингу реалізації стратегій у перший рік.

    Фото без описуУчасниками даного заходу були: голови громад та члени Комітетів з реалізації стратегій розвитку ново української, Новоборівської, Великогаївської, Дунаєвєецької  громад (4 представника Комітету від кожної громади), а також представники Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO. Від Великогаївської сільської ради у семінарі брали участь сільський голова Олег Кохман, начальник відділу земельних відносин, містобудування, архітектури та комунальної власності Галина Кравчинюк, начальник юридичного відділу Михайло Лисиканич, інспектор відділу фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку Володимир Чубатий та спеціаліст І категорії відділу житлово-комунального господарства, транспорту та благоустрою Василь Гордій.

          Фото без описуРозпочався захід із презентацій учасників. Тему «Комітет з управління впровадженням Стратегій розвитку ОТГ: як він утворювався та функціонує?» презентував Олег Кохман, а презентацію на тему «План реалізації Стратегії: перший рік» представляв Михайло Лисиканич. Також протягом двох днів учасниками були прослухані лекції про: узагальнення результатів соціологічного дослідження щодо ставлення жителів громад до процесу розробки і реалізації стратегій, методи аналізу як основа якісного моніторингу Стратегії, проекти розвитку: логічна матриця, проектній підхід у діяльності органів місцевого самоврядування ОТГ: що таке проекти розвитку?

           Фото без опису Важливою умовою успішної реалізації Стратегій ОТГ є діяльність Моніторингового комітету, яка, в першу чергу, базується на проведенні регулярного аналізу ситуації щодо виконання її завдань. Зазвичай у процесі реалізації місцевих планів соціально-економічного розвитку аналізуються лише кількісні короткострокові показники інфраструктурних проектів. Забезпечення комплексної аналітичної діяльності на основі фахового вивчення якісних індикаторів є новим завданням для органів місцевого самоврядування громад. Найбільш складним дослідженням для місцевої влади може бути аналіз щодо підтримки громадою їхніх ініціатив, включаючи Стратегічний План розвитку.

     Фото без опису У цьому зв’язку проект DESPRO надає експертну підтримку щодо проведення соціологічного дослідження рівня залучення громади до розробки і реалізації Стратегії. Базуючись на методології дослідження та її результатів, члени Моніторингового комітету зможуть у подальшому самостійно аналізувати кількісні і якісні показники одного з головних результатів Стратегії – залучення громади, її лідерів і представників різних секторів.

   Фото без опису  Треба констатувати, що 1-ий рік реалізації Стратегій є найбільш важливим, адже саме на конкретних результатах першого року громада та її партнери будуть формувати своє ставлення до подальшої підтримки (або не підтримки) Стратегії. Важливо, щоб План дій із реалізації Стратегії на 1-ий рік складався з якісних і реалістичних проектів. Результати цих проектів повинні мати візуалізацію, тобто мешканці повинні особисто відчути ці позитивні зміні.

    Фото без опису З іншого боку, владі потрібно уникнути намагання показати 1-ий рік реалізації Стратегії результатами суто т.зв. “інфраструктурних” проектів, фінансованих ДФРР або за рахунок інших коштів бюджету центрального рівня. Такі результати (досягнуті без участі самих мешканців) дійсно вирішують актуальні проблеми населених пунктів, але вони не змінюють споживацького ставлення громади і не сприяють її залученню до Стратегії.

    Тому разом з деякими інфраструктурними проектами до Плану Дій 1-го року реалізації Стратегії буде корисно додати розробку і реалізацію проектів, які мають формат спільної участі влади, мешканців і її громадських лідерів. Такі проекти вважаються складнішими, ніж “інфраструктурні”, але без них неможливо забезпечити розвиток людського ресурсу громади: формування згуртованості і самоорганізації громади, розвитку її творчості, поширення і посилення відповідальності мешканців за результати Стратегії.

    Таким чином, для ефективної реалізації Стратегій набувають значення професійні навички членів Моніторингового комітету з аналітичної роботи, розробки проектів різних рівнів і змісту.

    Системна проектна діяльність дозволить громаді диверсифікувати ресурсне забезпечення реалізації завдань Стратегії, у тому числі завдяки залученню ресурсів міжнародних програм розвитку та місцевих донорів.

                                                                     Підготував Михайло Лисиканич на основі програми семінару DESPRO. Фото Галини Кравчинюк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь