A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великогаївська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Олег Кохман: «У час змін жити не просто, але цікаво»

Дата: 30.08.2016 09:48
Кількість переглядів: 1020

Фото без опису21 січня офіційно діє Велигаївська об’єднана громада. Сюди увійшли 14 сіл. А саме: Товстолуг, Застінка, Грабовець, Білоскірка, Баворів, Застав’я, Дичків, Красівка, Скоморохи, Прошова, Смолянка, Теофілівка, Козівка та Великі Гаї.  Населення  об’єднаної  громади складає 11,5 тисячi осіб.

     Про плани на найближче майбутнє, проблеми та їх вирішення спілкуємось з Великогаївським сільським головою  об’єднаної територіальної громади Олегом Андрійовичем Кохманом.

  • Олеже Андрійовичу, з часу прийняття рішення про створення Великогаївської об’єднаної територіальної громади для Вас та всіх жителів новоствореної структури розпочалось трохи інше життя.
  • Правду казав хтось із мудрих, що у час змін жити найважче. Але ж і цікавіше.  Життя змінюється, а ми прийняли виклики змін на краще. Люди найбільше турбувалися, що з ліквідацією сільських рад будуть проблеми з документами, довідками і т.д. Все, як і раніше, можна буде вирішувати на місцях. Функції сільських голів виконують старости, яких у нашій об’єднаній громаді  шість. Також задіяні секретарі – діловоди. Вони мають відповідні печатки для довідок. Так що це питання вирішено. Урегульовано й інші ніби незначні, але важливі для людей нюанси. З цього приводу хотів би щиро подякувати голові Тернопільської райдержадміністрації Олександру Ігоровичу Похилому та голові Тернопільської районної ради Андрію Васильовичу Галайку за моральну підтримку. Адже Великогаївська об’єднана територіальна громада – частина Тернопільського району, і залишатиметься нею надалі.
  • Нині формується апарат нової громади.
  • Так. Він становитиме 52 особи. Ми над цим посилено працюємо. Адже хочемо все зробити у стислі строки і якісно. Як ви знаєте, у нас будуть, зокрема, свої  відділ медицини, освіти, культури, молоді та спорту, земельний, фінансово-господарський, юридичний, житлово-комунального господарства.

     Для ефективної роботими уклали угоду з відділом освіти Тернопільської РДА на три місяці. Це зроблено для того, щоб наші педагоги, працівники дошкільних закладів могли вчасно отримувати зарплату, методичну допомогу. А ще, щоб випускники були підготовлені до ЗНО, отримали документи про закінчення загальноосвітньої школи тощо. До речі, виділених грошей на виплату заробітної плати вчителям та працівникам дошкільних установ недостатньо. Тому ми профінансували додатково 50%коштів, зароблених громадою, на покриття цих видатків.

    Щодо медицини, ми отримали субвенцію у розмірі 4 мільйони гривень на утримання  вторинної ланки. Ми їх спрямовуємо на Тернопільське районне територіальне медичне об’єднання (ТРТМО). Адже саме там створено всі умови, щоб жителі громади могли отримати якісне сучасне медичне обслуговування. Домовлено з керівництвом ТРТМО, що вони щоквартально звітують перед Великогаївською об’єднаною територіальною громадою про вартість та послуги, надані мешканцям громади.

     З культурою ми ще простіше вирішили всі проблеми. Лише до 1 лютого цього року працівники сфери отримували зарплату через районний відділ.

  • Олеже Андрійовичу, у Вас і до об’єднання було обмаль місця і сільській раді для повноцінної роботи. А як же тепер, коли треба буде створити нові відділи?
  • Плануємо всіх розмістити централізовано у Великих Гаях у приміщенні тепер уже колишньої Великогаївської сільської ради. Місця дійсно мало. Для цього ми вже відселили сільську бібліотеку в окреме приміщення. Там у нас буде централізована бухгалтерія. Маємо проект  щодо розширення цього будинку. З часом розпочнуться будівельні та оздоблювальні роботи. Таким чином створимо сприятливі умови для працівників і для тих, хто сюди приходитиме з своїми клопотами, проблемами. Запевняю, будова на якість обслуговування відвідувачів не впливатиме. Як бачите, ми і нині все організували так, що люди більшість питань вирішують на місцях. А якщо і доведеться звернутись у Великогаївську сільську раду об’єднаної територіальної громади, то весь спектр послуг їм буде надано в одному приміщенні.
  • А чи налагоджено з цього приводу добре транспортне сполучення?
  • Воно і до об’єднання було непоганим. Залишалась лише проблема із Скоморохами. Але з 21 січня завдяки знову ж таки сприяння голови Тернопільської РДА Олександра Ігоровича Похилого автобус сполученням «Тернопіль – Скоморохи» їздить через Великі Гаї. Правда, там дорога неякісна. Але почекаємо до літа, тоді й відремонтуємо.
  • Люди, які бояться змін, не вірять у них часом кажуть: «Кохман буде тягнути ковдру на свій бік, турбуватиметься про Великі Гаї, а не про нас…» Одразу відповідаю таким: «Якби Кохман дійсно цього хотів, він би не об’єднувався, адже великогаївській громаді і до децентралізації жилось непогано».
  • Приємно, що ви це розумієте. У нас дійсно була повністю налагоджена робота. Тепер же все треба розпочинати мало не з нуля. Головне, щоб люди не відчули незручностей переходу. Минулого року ми капітально відремонтували у Великих Гаях 1,5 кілометра дороги, витративши на це 2 мільйони гривень. Зробили поточний ремонт кількох вулиць села.  А тепер працюємо над тим, щоб якісні дороги були у кожному селі нашої об’єднаної територіальної громади.

     Ми маємо з ким працювати. Інтереси громадян захищають 26 депутатів. Лише 10 з Великих Гаїв, бо у селі проживає понад 5 тисяч жителів. А 16 – з інших сіл. Так що Великі Гаї, що б там хто не говорив, у меншості(усміхається – ред.). Завжди говорю перш за все собі та депутатам: «Ми прийшли для того, щоб зробити добро для об’єднаної територіальної громади, а не окремо взятого села». І вони це відчули при прийнятті бюджету. Враховано проблеми усіх.

  • З цього приводу, будь ласка, конкретніше.
  • Прийнято програми, якими ми захистили усі верстви населення, які проживають у об’єднаній громаді, зокрема інвалідів, багатодітних, учасників бойових дій, чорнобильців, одиноких та ін.

     З обласною службою доріг домовлено про ремонт для доброго початку хоча б центральної дороги для якісного сполучення між селами об’єднаної громади. Працюємо над сполученням між селами, зокрема Дичкова з Козівкою. Це нині, на мою думку, найосновніше. Будуть дороги, з часом почнуть вирішуватись (не без нашої допомоги, звичайно,) інші питання.

    Одне з важливих – освітлення вулиць. На весну буде світло у Козівці. З часом прийде черга і до інших сіл.

    Найближчим часом замінимо вікна у загальноосвітніх школах сіл Баворів та Прошова.

    Вже готовий проект на опалення шкіл у селах Скоморохи та Прошова. Є й інші цікаві проекти. Ми це,надіюсь, будемо робити, и ви писати (усміхається – ред.).

  • В останні роки над нашими селами завис так званий дамоклів меч оптимізації, тобто скорочення. Ви і до обєднання відстоювали думку, що у кожному селі, навіть найменшому, має бути школа, дитячий садок, бібліотека, клуб.
  • Я і далі за це. Ми побували у кожному селі Великогаївської об’єднаної територіальної громади, спілкувалися з людьми. Рубати з плеча не варто ні при яких обставинах. Тим більше, коли йдеться про скорочення робочих місць. Адже за цим родини, людські долі.  Для прикладу, пропонували закрити Баворівську лікарню. Ми не пішли на це. Поки що вивчаємо ситуацію. Лікарня на 15 ліжко-місць  Великогаївській об’єднаній громаді потрібна. Важливо, щоб тут надавались якісно медичні послуги населенню. Цього року з бюджету об’єднаної територіальної громади виділено 1 мільйон гривень на потреби цього медичного закладу. А віддача повинна бути відповідна.

       Залишаємо також усі ФАПи. У кожному з них мають бути усі засоби для надання першої медичної допомоги. Якщо вже пацієнт туди потрапив, він не має перейматись, де і за скільки придбати ліки. Все має бути на місці і безкоштовно.

  • І ще про гроші. 60% податку з доходів фізичних осіб буде на рахунку Вашої об’єднаної громади. Це для Вас суттєво?
  • Так. Ми потрапили до так званого другого кошика щодо фінансування. У нас вилучень немає. Держава додає 2 мільйони гривень, а все решта заробляємо самі. Цьогорічний бюджет Великогаївської об’єднаної територіальної громади складає 32 мільйони гривень.
  • Цього Вам достатньо?
  • А з цього приводу я Вам конкретно зможу відповісти через пів року.
  • Тоді дякую за розмову і до зустрічі.

                                                                            Розмовляла Галина ЮРСА.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь